En död av nya drogen GBL

En man i 30-årsåldern har avlidit.


Dessutom har en tio år äldre man allvarligt skadats. Detta sedan de druckit lösningsmedlet GBL på en fest i Kallinge i Blekinge, rapporterar Blekinge Läns Tidning på nätet.

På festen deltog minst sju personer. Två av dem låg livlösa och enligt ett vittne var den ena redan död, skriver tidningen.

När räddningspersonal kom till platsen rådde en tumultartad stämning. Folk sprang ut och in i panik.

Räddningstjänsten larmades vid tvåtiden på lördagsmorgonen. Ansvarig sjuksköterska på Blekingesjukhuset säger till BLT att den skadade mannens tillstånd är allvarligt men stabilt.

GBL, eller gamma-butyrolakton, är ett lösningsmedel som används vid bland annat klotterbekämpning. GBL används vid framställning av den narkotikaklassade substansen GHB. Det har efter tidigare dödsfall framförts krav på att medlet ska narkotikaklassas men det har ännu inte skett.

GBL har vid sidan om det sedan år 2000 narkotikaklassade sömnmedlet GHB (gamma-hydroxidsmörsyra) blivit något av en innedrog. I själva verket omvandlas GBL till GHB i kroppen.

Problemet är att båda medlen är mycket svårdoserade. En överdos kan leda till syrebrist, allvarliga hjärnskador och döden.

Att GBL, till skillnad från GHB, enbart är klassad som hälsoskadlig men inte som narkotika gör att den kan säljas helt öppet på internet - då som rengöringsmedel.

Som droger började GHB och GBL dyka upp i Göteborgstrakten i början av 1990-talet och har sedan spritt sig över landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!