Dödsdrogen metamfetamin tar över Sverige

Tullen har redan beslagtagit nästan tio gånger så mycket i år än man gjorde under hela fjolåret.


Drogen som sänkt superstjärnan Amy Winehouse har tagit över Sverige. Tullen har under 2009 redan beslagtagit nästan 100 kilo metamfetamin, tio gånger så mycket än man gjorde under hela fjolåret. Marknadsvärdet är över hundra miljoner kronor. Och det blir snart värre.

– Metamarknaden är mycket lukrativ för inblandade som kurirer, mottagare och producenter, säger Mikael Lindgren, gränsskyddschef vid tullen i Stockholm, till Rapport.

Förstör hjärtat

Dödsdrogen metamfetamin är många gånger starkare än amfetamin. Dessutom är det mer beroendeframkallande och leder väldigt snabbt till permanenta skador på hjärta, lever och njurar. Det som märks allra snabbast är den drastiska viktminskningen som drabbar missbrukare.

– Ett amfetaminmissbruk kan man under vissa förhållanden kontrollera till viss del, men det är svårare med metamfetamin eftersom tillvänjningen är så pass mycket snabbare och kraftigare, säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid Rikskriminalen.

Framkallar aggressivitet

Den andra extrema baksidan är den aggressitivitet som drogen framkallar. Det leder inte sällan till hemska mord där missbrukaren inte kommer ihåg vad och hur de begått dådet efter ruset.

Polisen fruktar att drogen nu på allvar slagit rot i Sverige.

– Det finns en efterfrågan på metamfetamin. Det betyder att vi nu fått en etablerad marknad för metamfetamin i Sverige, säger Stewe Alm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!