Klottraren Nug går fri - polis saknar bevis

"Man vet inte om det är han som stod bakom kameran, vaktade eller klottrade."


Nu läggs förundersökningen ner mot den numera rikskända graffitikonstnären Nug.

Det var efter att hans examensarbete från Konstfack, filmen Territorial pissing, visades på konstmässan Market i Stockholm i februari i år som debatten blossade upp.

På mässan befann sig nämligen Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Och filmen, som visar en maskerad person spreja svart färg i en tunnelbanevagn och sedan kasta sig ut genom ett fönster, föll inte Liljeroth i smaken. Tvärtom. Hon ansåg att ett brott begicks mitt framför sina ögon.

Nug polisanmäldes, misstänkt för grov skadegörelse, och en förundersökning inleddes. Samma förundersökning som i dag läggs ner.

–Man vet inte om det är han som stått bakom kameran, varit den som vaktar, eller varit själva gärningsmannen. Det är där vi kan säga att problemet ligger, säger Rebecca Risberg Fogelberg, förundersökningsledare vid Citypolisen, till SvD.

Samtidigt kvarstår SL:s skadeståndkrav på 100 000 kronor.

–Det här behöver inte vara slutet på hela affären. SL:s jurister tittar på hur vi ska kunna gå vidare mot dem som tjänar pengar på att kalla detta konst, som galleristen och konstnären. Min upprördhet är lika stor fortfarande, säger Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd (m) och SL:s styrelseordförande, till SvD.

Skämtintervju med "Nug":

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!