Cancermedicin förgör dina fingeravtryck

Utlandsresor blir allt svårare för cancerpatienter som använder sig av medicinen Xeloda.


Läkare varnar nu för cancermedicinen Xeloda då den leder till att patienters fingeravtryck helt enkelt försvinner. En 62-årig man från Singapore stoppades av den amerikanska tullen då de inte kunde identifiera honom. Efter fyra timmar fick mannen till slut komma in i USA eftersom passkontrollen bedömde att han inte var någon säkerhetsrisk.

Xeloda används för att behandla många olika typer av cancer. Men en bieffekt av medicinen är att den kan orsaka kronisk inflammation i handflatorna eller fotsulorna vilket leder till blåsor, blödningar och slutligen till att huden börjar flagna. Något som senare alltså leder till att fingeravtrycken försvinner.

– Patienter som använder Xeloda under en längre period kan få problem när det gäller identifiering av fingeravtryck, säger 62-åringens läkare Eng-Huat Tan till BBC.

– Det är möjligt att det kan finnas ett ökande antal fall där patienter drabbats av bieffekterna. De bör förbereda sig bra innan de reser utomlands för att undvika besvär.

Doktor Eng-Huat Tan, råder användare av Xeloda att alltid ha ett brev från sin läkare när man reser utomlands.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.