Måndag 19 Apr
Stockholm

Botemedel mot alzheimer är här

Valproic acid kan vara mirakelmedicinen som patienterna har väntat på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mirakelmedicinen som alla väntat på är här. Kanadensiska forskare kan nu avslöja att en vanlig medicin mot epilepsi kan bota alzheimer. Den som tar valproic acid kan komma ur tidiga stadier av sjukdomen, visar flera tester.

Behandling med valproic acid visar att den stoppar skador mot hjärnan relaterade till sjukdomen och förbättrar personens minneskapacitet. Testerna på möss har varit så framgångsrika att forskarna redan har börjat testa medicinen på alzheimerpatienter.

Vetenskapen kan ha nått en brytpunkt. De läkemedel som finns i dag kan bromsa utvecklingen av sjukdomen, men fungerar inte för alla patienter. Valproic acid, som i dag används av patienter som lider av epilepsi, schizofreni och depression, har visat sig blockera produktionen av särskilda proteiner som behövs för att alzheimer ska kunna utvecklas, skriver Daily Mail.

– Läkemedlet förbättrade patienternas resultat i minnestest. Vi är väldigt glada över resultaten, säger professor Weihong Song, vid University of British Columbia i Vancouver.

Någon gång under nästa år väntas testresultaten från studien på människor vara klar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela