Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fångar våldtogs i Abu Ghraib

Nyheter | 28/05/2009 11:19

Fångar våldtogs i det beryktade Abu Ghraib-fängelset.

Fångar våldtogs och utsattes för andra sexuella övergrepp i det beryktade Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad. Det visar enligt en brittisk tidning foton som president Barack Obama inte vill offentliggöra.

Bilderna ingår i den rapport om misshandel av fångarna som gjordes 2004 av den nu pensionerade generalen Antonio Taguba.

Han säger till den brittiska tidningen The Daily Telegraph att våldtäkter och sexuella övergrepp förekom och att det finns autentiska bilder på övergreppen. Men han håller med Obama om att bilderna inte behöver offentliggöras.

– Dessa bilder visar tortyr, övergrepp, våldtäkt och varjehanda osmakligheter, säger Taguba till tidningen.

En publicering skulle kunna utsätta amerikanska och brittiska trupper för fara, anser generalen.

Bara beskrivningen av dessa bilder är fruktansvärd nog, tro mig.

Tidningen skriver att minst ett av fotona visar en amerikansk soldat som av allt att döma våldtar en kvinnlig fånge. En annan bild visar en manlig tolk som våldtar en enligt vittnesuppgifter tonårig pojke. Andra bilder visar sexuella övergrepp med käppar, batonger och lysstavar. Ingen av bilderna finns med i tidningsartikeln.

Rapporten behandlar sammanlagt 400 fall av påstådda övergrepp vid Abu Ghurayb och sex andra irakiska fängelser mellan 2001 och 2005.

Skrivet av: