Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgrön majoritet på Island stärks

Nyheter | 25/04/2009 13:15

I dag väljs ett nytt allting på Island. Alla tecken tyder på en vänstervåg.

Inför lördagens alltingsval på Island har alla tecken tytt på en vänstervåg, som kommer att befästa den rödgröna regeringskoalitionens grepp om makten.

I tre olika opinionsmätningar som publicerades i fredags fick Socialdemokraterna runt 30 procent av rösterna och Gröna vänstern omkring 25 procent.

I vintras fick de ta över som minoritetsregering mitt i finanskaoset, och de har före valdagen deklarerat att de vill fortsätta samregera. Partierna har aviserat skattehöjningar och väntas också visa intresse för tätare samarbete med EU.

Självständighetspartiet - som fick respass när Island sjunkit ned i ekonomisk kris - är på väg mot sitt sämsta valresultat sedan 1980-talet. Enkäterna tyder på någonstans mellan 22 och 24 procent.

Det var Självständighetspartiet som styrde när finansmarknaden avreglerades på 1990-talet, vilket var vad som skapade svängrum för de "finansvikingar" som på senare år har härjat i länder runt Nordatlanten och skapat oreda även på hemön.

Av de nybildade partierna är det Borgarahreyfingin (Medborgarrörelsen) som har störst chans att få plats i alltinget. Rörelsen når i mätningarna uppemot sju procent av rösterna. Partiet föddes ur de folkliga protesterna mot finanskaoset - och säger att även nästa regering kan räkna med att betraktas med kritiska ögon.

Skrivet av: