Internet krävs av USA-resenärer

- 17/10/2008, 00:50 -

De som vill resa visumfritt måste ha tillgång till nätet för att kunna komma in i landet. (TT)

Från den 12 januari nästa år krävs det tillgång till internet för tillgång till USA. Förhandsregistrering på nätet blir då obligatorisk för visumfritt resande till landet.

– Systemet med registrering via nätet har varit igång på försök sedan den 1 augusti och har fungerat bra, sade USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) på torsdagen.

"Över 200 000 resande har sökt elektroniskt resetillstånd sedan sajten kom igång, och 99,6 procent har godkänts, de allra flesta på under en minut", heter det.

Till skillnad från den blankett, I-94, som alltså går att använda några månader till, kan nätregistreringen inte göras under resans gång. Resande råds att registrera sig minst tre dygn i förväg, men USA försäkrar sista-minuten-resenärer att det oftast går bra med kort varsel också.

Sajten finns på 14 språk, däribland svenska och flera andra av de språk som talas i länder som har undantag från USA:s visumtvång. Det gäller många men inte alla EU-länder samt stater som Japan och Brunei.

Formuläret är mycket detaljerat, med för USA-resenärer bekanta frågor som "Har du någonsin blivit anhållen eller dömd för ett brott med inslag av moralisk skändlighet?" och "Var du mellan 1933 och 1945 på något sätt inblandad i förföljelseaktiviteter kopplade till Nazityskland eller dess allierade?".

Skrivet av: