Kronprins Frederik, 55 år, kliver upp på tronen i Danmark då hans mor nu abdikerat. Arkivbild.
Kronprins Frederik, 55 år, kliver upp på tronen i Danmark då hans mor nu abdikerat. Arkivbild. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP

Från partyprins till älskad kung

Från blyg, ifrågasatt och omogen – till social och älskad. Nu får Danmark en kung som förutspås få stor betydelse även för Sverige.


Fakta: Kronprins Frederik

Kronprins Frederik André Henrik Christian, även greve av Monpezat, föddes den 26 maj 1968.

Han är son till drottning Margrethe II och prins Henrik av Danmark, som gick bort 2018.

2014 gifte sig kronprinsen med Mary Elizabeth Donaldson, nu kronprinsessa Mary Elizabeth av Danmark.

Tillsammans har de fyra barn: prins Christian Valdemar Henri John, prinsessa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, prins Vincent Frederik Minik Alexander och prinsessa Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Frederik har utöver grundskola och gymnasium bland annat studerat konst på École des Roches i Frankrike samt läst statskunskap vid Harvard University i USA.

Den blivande kungen har tjänstgjort på den danska FN-missionen i New York och har varit utstationerad som ambassadsekreterare vid danska ambassaden i Paris.

2010 befordrades han till överste i armén och flygvapnet, samt till kommendör i marinen.

Frederik talar utöver danska även franska, engelska och tyska.

Källa: Kongehuset.dk

Osäker och ganska obekväm i sin roll som kronprins. Lägg till ett par skandaler under ungdomsåren, samt några kritiserade uttalanden.

Ändå är det en av folket mycket älskad kronprins som nu blir Danmarks kung, säger politiske kommentatorn Thomas Larsen som är kungahusexpert och skrivit flera böcker om den danska monarkin.

— En av förklaringarna till att han är otroligt populär är att hans livshistoria inte varit lätt. Alla danskar kan minnas ett blygt barn, han trivdes inte när kamerorna riktades mot honom och han hade ungdomsår då han inte riktigt fann sig själv.

"Inte populär då"

Som ung råkade han även vara inblandad i en bilolycka samt en ytterligare bilincident där polis blandades in sedan en flickvän kört prinsen efter en blöt fest, utan att ens ha körkort. Skandaler, minns Thomas Larsen.

— Då verkade han oengagerad i de uppgifter som väntade honom. Han var inte populär, och danska politiker tvivlade på om han ens kunde bli ett danskt överhuvud.

Nu, när hans mor drottning Margrethe oväntat har abdikerat, är dock kronprins Frederik, 55 år, mer än redo – om man får tro Thomas Larsen.

— Det menar jag att han är! Och så har han som kung den stora lyckan att få stöd av kronprinsessan Mary som är plikttrogen och arbetar hårt.

Kronprins Frederik deltar gärna i lopp. Här springar han One Mile Royal Run i Aabenraa maj 2023. Arkivbild.

Frederik anses numera vara folklig, och kanske är det bland annat tack vare maratonloppen i Köpenhamn som den sportälskande prinsen blivit ett med landet.

— Han befinner sig mitt bland folket, och kommer tätt inpå danskarna, med glimten i ögonen. Jag tror inte någon kan föreställa sig drottning Margrethe löpa genom Köpenhamns gator på samma sätt.

Mary rosas av drottning

Den blivande kungen gillar människor, älskar sport, har genomfört flera utbildningar inom det militära och har som den förste i det danska kungahuset genomfört en fullständig akademisk examen som statsvetare.

Kronprinsessan Mary träffade han på en pub vid sitt besök på OS i Sydney 2000. Paret förlovade sig 2003 och gifte sig året därpå.

— Alla danskar minns bilder av hur han gråter i kyrkan när han gifter sig med henne, säger Thomas Larsen.

Kronprins Frederik gifter sig med sin Mary år 2004. Arkivbild.

Och Mary, som tagit sig an sina plikter med stort allvar, kommer bli än viktigare för Frederik framöver.

— Jag har intervjuat drottning Margrethe flera gånger och då har hon rosat Marys engagemang, fortsätter Thomas Larsen.

— Hon har en stor förståelse för hur kungahuset ska utvecklas för att vara relevant för befolkningen.

Bygger nordisk allians

I Danmark, konstitutionell monarki liksom Sverige, har monarken ingen politisk makt i praktiken. Drottning Margrethe har däremot aldrig varit rädd för att uttrycka åsikter, enligt Thomas Larsen.

— Drottningen har deltagit mycket markant i dansk debatt och har ställt upp många intervjuer i radio, tv och böcker. Danskarna känner till hennes hållning.

— Det är inte säkert att det fortsätter så med det nya kungaparet.

Kronprinsessan Victoria, kronprins Frederik från Danmark och kronprins Haakon från Norge vid ett besök på Grönland 2009. Arkivbild.

Det danska kungahusets nära relationer med det svenska och norska kommer att fortsätta och troligtvis växa ännu mer, om man får tro Thomas Larsen.

— Blivande kung Frederik, kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon kommer att använda varandra aktivt och ge varandra råd, säger han och förklarar:

— I de osäkra tider vi lever i, med krig och Rysslands invasion av Ukraina, så råder inget tvivel om att de skandinaviska länderna kommer arbeta närmare tillsammans.

— Vi kommer att få se fler allianser, och i det blir också kungahusen en del.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!