Matkonvonj stoppad av tigrar

LTTE sägs ligga bakom artilleribeskjutningen mot FN-lastbilarna. (TT)


FN-lastbilar med 750 ton mat på väg till flyktingar i norra Sri Lanka tvingades vända tillbaka på torsdagen efter att ha kört in i svår artilleribeskjutning.

– Det var strider alldeles intill konvojen så vi valde att vända. Nu väntar vi på säkerhetsgarantier från båda sidor så att vi kan göra ett nytt försök i morgon, säger FN:s talesman Gordon Weiss.

Den avbrutna leveransen är andra gången som en biståndsorganisation försöker föra in mat i regionen sedan regeringen uppmanade alla att lämna området för att inte skadas i offensiven mot den tamilska gerillan.

Under offensiven har separatiströrelsen Tamilska tigrarna (LTTE) bara bjudit sporadiskt motstånd och regeringstrupperna säger sig stå bara kilometer från rebellhuvudstaden Kilinochchi.

Men striderna har tvingat 230 000 människor att lämna sina hem och flyktingarna är nu fångade mellan tamilrebeller och armétrupper, ofta utan någonting att äta.

På torsdagen trappade regeringsarmén dessutom upp luftangreppen mot området kring Kilinochchi och uppger att man dödat över 7 500 rebeller sedan vapenvilan mellan parterna kollapsade i januari.

Skrivet av:

Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.