Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åtal för mordet på Víctor Jara

Nyheter | 29/05/2009 08:10

36 år efteråt är mordet på Víctor Jara, som kom att symbolisera diktaturens inmarsch i Chile, på väg upp i rätten.

36 år efteråt är mordet på Vctor Jara, som kom att symbolisera diktaturens inmarsch i Chile, på väg upp i rätten. Den då värnpliktige José Adolfo Paredes Márquez har nu åtalats för mordet.

Jara, artist och känd anhängare till den störtade president Salvador Allende, sköts ihjäl av soldater på den nationalarena i Santiago som vid kuppen 1973 användes som massfängelse, och som nu bär folksångarens namn.

Efter diktatorn Augusto Pinochets död 2006 har fallet utretts, men sedan en pensionerad överste befunnits skyldig lades utredningen ned. Översten var som befäl ansvarig för händelser på fotbollsstadion, men tros inte ha skjutit själv.

Paredes Márquez, nu i 55-årsåldern, är därför den förste som kan komma att dömas för det faktiska mordet. Han hittades häromveckan i en förstad till Santiago, där han arbetat som trädgårdsmästare, rapporterar chilenska medier.

I förhör har Paredes Márquez kommit med en uppgift som betraktas som sensationell i Chile - ett namn på den ökände "El Prncipe" (Prinsen), en officer som beordrade mord och tortyr på stadion. Enligt Paredes Márquez är Prinsens verkliga namn Nelson Edgardo Haase Mazzei.

Haase Mazzei har dock inte gripits. Till chilenska medier säger han att han aldrig satt sin fot i fotbollsstadion i Santiago.

Skrivet av: