Magna tar över Opel

I natt blev det klart att kanadensiska bildelstillverkaren Magna tar över Opel från General Motors.


Den kanadensiska bildelstillverkaren Magna tar över Opel från General Motors, stödd av en rysk bank och i samarbete med den ryska lastbilstillverkaren Gaz.

Överenskommelsen blev klar natten till lördagen efter sex timmars förhandlingar på förbundskansler Angela Merkels kansli mellan tyska politiker, amerikanska regeringstjänstemän och de båda företagen.

Den innebär bland annat att Gaz ska tillverka Opelbilar för ryska marknaden i sin nyöppnade fabrik i Nizjnij Novgorod 40 mil nordost om Moskva. Fabriken är byggd i samarbete med Magna.

Skuldtyngda Gaz lägger inga kontanter i Opelköpet, de ryska pengarna i affären kommer från statsägda storbanken Sberbank.

Den tyska regeringen väntas lämna omkring 4,5 miljarder euro i lånegarantier och 1,5 miljarder i tillfälliga lån för att hålla Opel flytande.

Magna lägger in omkring 700 miljoner euro i Opel men har sagt att omkring 10 000 jobb ska bort i Europa, 2 500 av dem i Tyskland där Opel sysselsätter 25 000 personer.

Enligt avtalet behåller GM 35 procent av företaget och Opels arbetare får 10 procent. Magnas andel blir 20 procent och ryska Sberbanks 35.

Den tyske finansministern Peer Steinbrück bekräftade att regeringen valt Magna som köpare av Opel.

–Ni kan vara övertygade att det inte var ett lätt beslut, eftersom alla deltagande var mycket medvetna om riskerna, sade Steinbrück.

–Men man måste väga dessa risker mot de risker som hade uppstått om Opel hade måst förklaras konkursmässigt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Akut möte om Opel
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.