Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Magna tar över Opel

Nyheter | 30/05/2009 08:24

I natt blev det klart att kanadensiska bildelstillverkaren Magna tar över Opel från General Motors.

Den kanadensiska bildelstillverkaren Magna tar över Opel från General Motors, stödd av en rysk bank och i samarbete med den ryska lastbilstillverkaren Gaz.

Överenskommelsen blev klar natten till lördagen efter sex timmars förhandlingar på förbundskansler Angela Merkels kansli mellan tyska politiker, amerikanska regeringstjänstemän och de båda företagen.

Den innebär bland annat att Gaz ska tillverka Opelbilar för ryska marknaden i sin nyöppnade fabrik i Nizjnij Novgorod 40 mil nordost om Moskva. Fabriken är byggd i samarbete med Magna.

Skuldtyngda Gaz lägger inga kontanter i Opelköpet, de ryska pengarna i affären kommer från statsägda storbanken Sberbank.

Den tyska regeringen väntas lämna omkring 4,5 miljarder euro i lånegarantier och 1,5 miljarder i tillfälliga lån för att hålla Opel flytande.

Magna lägger in omkring 700 miljoner euro i Opel men har sagt att omkring 10 000 jobb ska bort i Europa, 2 500 av dem i Tyskland där Opel sysselsätter 25 000 personer.

Enligt avtalet behåller GM 35 procent av företaget och Opels arbetare får 10 procent. Magnas andel blir 20 procent och ryska Sberbanks 35.

Den tyske finansministern Peer Steinbrück bekräftade att regeringen valt Magna som köpare av Opel.

–Ni kan vara övertygade att det inte var ett lätt beslut, eftersom alla deltagande var mycket medvetna om riskerna, sade Steinbrück.

–Men man måste väga dessa risker mot de risker som hade uppstått om Opel hade måst förklaras konkursmässigt.

Skrivet av: