Akut möte om Opel

Framsteg har gjorts.


Tyska och amerikanska regeringsrepresentanter mötte sent på fredagen bilkoncernen GM och kanadensiska bildelstillverkaren Magna för akuta förhandlingar om tyska Opel.

Detaljerna kring Opels framtid hotade att rasera flerpartsförhandlingarna, trots att General Motors (GM) ska ha gått med på att sälja Opel till Magna.

Först sköt den tyska regeringen, efter tvära kast, upp ett planerat möte om Opel på fredagseftermiddagen. Mötet försenades då experter fingranskade det omfattande förslaget från GM och Magna för att rädda Opel som anställer 25 000 bilarbetare i Tyskland.

Källor med insyn i förhandlingarna sade att "framsteg" hade gjorts.

Presskonferens

Samtidigt som de många turerna pågick i Berlin, bekräftade den hotade biljätten GM att dess vd Fritz Henderson flyger från högkvarteret i Detroit till New York för en presskonferens på måndagen. Pressmötet kommer att hållas "vid lunchtid" enligt GM:s uttalande.

Ihärdiga rykten har gjort gällande att en konkursuppgörelse presenteras efter helgen. GM väntas om biltillverkarens styrelse godtar förslaget ansöka om konkursskydd på söndag eller måndag, enligt en kommitté som företräder obligationsägare i den konkurshotade biltillverkaren.

Kommittén tror att omkring 35 procent av obligationsägarna, med totalt 27,2 miljarder dollar i fordringar, ska godta den föreslagna uppgörelsen.Fiat backar Uppgifterna om att Magna gjort upp med GM om Opel kom sedan Fiat, en annan Opel-budgivare, bojkottat ett planerat möte med Tysklands regering i Berlin.

Magna-företrädare hade då enligt den tyska nättidningen Spiegel Online tidigare på fredagen anklagat GM för att inte verka vilja sälja Opel mot bakgrund av amerikanernas förhandlingsstil. Fiat-aktien föll direkt efter uppgiften om Magnas seger i budstriden.

Fiat-chefen Sergio Marchionne sade efter beskedet att hans plan nu var att i första hand säkra att Fiat kan slutföra affären med Chrysler, en fråga som ännu inte slutligen godkänts av den konkursdomstol i USA som fattar de avgörande besluten i rekonstruktionen av Chrysler.

– Livet går vidare även om Opel-transaktionen inte blir av för Fiats del, sade han.

Avbröt samtal

I torsdags avbröt Tyskland, USA, GM och budgivarna en tidigare samtalsrunda sedan de inte kunnat komma överens om framtida lånegarantier och kapitaltillskott i mångmiljardklassen. Enligt olika flera oberoende källor ska GM ha krävt ett nödlån på 500 miljoner euro samtidigt som USA:s regering haft invändningar mot hur GM:s europeiska tillgångar flyttas till nya ägare. Tyskland beslöt då att frysa en utlovad lånegaranti på 1,5 miljarder euro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.