I natt: "Saab slås ihop med Opel"

Samtidigt erfar SVT:s Aktuellt att Saab kommer att lämna in sin ansökan om rekonstruktion redan på fredag.


I natt fortsatte spekulationerna kring General Motors och Saabs framtid. Ministerpresidenten i Nordreihn-Westfalen Jürgen Rüttgers träffade i onsdags GM:s ordförande Rick Wagoner i Chicago. Där fick han beskedet att GM inte har några planer på att lägga ner Opel. Men Opel kommer med stor sannolikhet att behöva genomgå en liknande rekonstruktion som Saab. Enligt tyska ZDF kan det betyda att Opel slås ihop med Saab. ZDF skriver att ett samarbete skulle göra de båda bilmärkena mer konkurrenskraftiga i dessa kristider.

Reinfeldt attackerar Sahlin

Samtidigt pågår det fortfarande en debatt hemma i Sverige om statens ansvar i frågan om Saabs framtid. Statsminster Fredrik Reinfeldt attackerar Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som kräver att staten ska gå in med ett ägaransvar. Reinfeldt ger på samma gång en känga till de styrande på General Motors.

– Hon tycker att staten ska ta över. Jag tycker att hon faller i farstun för den fälla som de amerikanska bildirektörerna har gillrat, sa Reinfeldt vid en pressträff på onsdagen där även näringsminister Maud Olofsson medverkade.

– Vi ska ha klart för oss vad som pågår nu. Det är ett spel med stora pengar och det här bolagsdirektörerna i USA ursäktar sig inte, kan jag säga, för att bli av med en del av kostnaderna. Och de som då räcker upp handen och säger 'ja vi tar på oss det här' får sedan förklara hur de kunde gå på den idén.

"GM har stora avvecklingskostnder"

Reinfeldt menar att General Motors medvetet valt att avstå från att berätta om hur stora kostnaderna skulle vara vid en nedläggning av Saab.

– Vad GM inte berättar är, och vi har uppgift om det, att deras avvecklingskostnader för att gå ur Saab är drygt 8 miljarder kronor, som de måste betala till bland andra återförsäljare.

Maud Olofsson är inne på samma linje och sågar GM:s ärlighet längs fotknölarna.

– Jag är djupt besviken på GM. Man måste våga säga sanningen. De har tagit sin hand från Saab och har inte tagit sitt ägaransvar, sa Olofsson och konstaterade ännu en gång att "vi (Sverige) stänger dörren när det gäller att ta över bilfabriker".

Men Regeringens linje får hård kritik från oppositionen. Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth menar att staten måste agera i stället för att skylla ifrån sig.

– I Frankrike går man in med 68 miljarder till stöd för fordonsindustrin, i Tyskland med åtskilliga miljarder, i övriga Europa inser man vikten av att stödja fordonsindustrin i den kris som finns. Den svenska regeringen väljer att skylla ifrån sig och vara passiv, det är ytterst anmärkningsvärt, sa Eneroth på onsdagen.

Saabs ledning pressar regeringen

På onsdagen höll även Saabs VD Jan-Åke Jonsson en presskonferens där han berättade att Saab har "en bra och konkurrenskraftig affärsplan" och var hoppfull om att Saab kan hitta en köpare.

– Jag känner mig trygg, sa Jonsson.

Jonsson valde dessutom att följa GM:s linje och pressa den svenska regeringen.

– Vi för en konstruktiv dialog med regeringen och det viktigaste är att den finns där och hjälper oss att klara mellanperioden. Vi måste skapa en oberoende enhet och jobbar vidare med vår affärsplan.

Saabs affärsplan är enligt SVT:s Aktuellt att i första hand ansöka om rekonstruktion och därmed vinna tid och skydda sig från fordringsägarna. Om ansökan beviljas kommer Saabs tillgångar att frysas samtidigt som en rekonstruktör kallas in för att förhandla om bland annat företagets skulder till underleverantörer. Rekonstruktionsperioden är på längst nio månader och ger Saab en sista chans att reda ut situationen.

Enligt Aktuellt kommer beslutet att fattas på Saabs styrelsemöte i dag klockan 11 och ansökan kommer därefter att lämnas in till tingsrätten i Vänersborg på fredag.

Det blir en rekonstruktion av Saab avslöjar SVT:s Aktuellt

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Akut möte om Opel
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.