President Joe Biden ifrågasätts.
President Joe Biden ifrågasätts. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Biden slår tillbaka: "Inget fel på mitt minne"

Joe Biden sade Mexiko när han menade Egypten. Och i veckan förväxlade han Frankrikes nuvarande president Macron med Mitterrand, nu avliden president på 90-talet. I en rapport om USA:s presidents hantering av hemligstämplade handlingar beskrivs han som en "äldre man med dåligt minne" – men Biden slår tillbaka.


Fakta: Trump leder knappt över Biden

Expresident Donald Trump, som sannolikt blir Republikanernas kandidat i höstens presidentval, har i nuläget ett litet opinionsövertag över Demokraternas Joe Biden.

Om det var val i dag skulle 45,6 procent i USA ge sitt stöd till Trump. Presidenten Joe Biden skulle få 43,9 procent av rösterna, enligt Real Clear Politics sammanställning av tolv aktuella mätningar.

— Det är inget fel på mitt minne, kontrade Joe Biden på en hastigt inkallad pressträff i Vita huset på torsdagen, apropå rapportens utsagor om honom själv som en välmenande, äldre man med dåligt minne.

— Jag vet mycket väl vad jag håller på med, sade Biden.

Strax därefter, när han svarade på frågor om ett annat ämne – kriget i Gaza – pratade han dock om Mexikos president när han menade Egyptens.

Flera felsägningar

Den senaste veckan har Biden vid ett tillfälle också sagt att han träffade den tidigare franske presidenten François Mitterrand, när han menade Emmanuel Macron, på ett G7-möte i Storbritannien 2021. Någon dag senare sade han att han, på samma möte, mötte den tyske förbundskanslern Helmut Kohl, när den han träffade var Angela Merkel.

Den trolige utmanaren till Biden i höst, expresidenten Donald Trump, har också gjort sig skyldig till uppseendeväckande förväxlingar offentligt. Men nu faller det mesta ljuset på den 81-årige presidenten snarare än på 77-åringen Trump.

På pressträffen kommenterade Biden den särskilde utredaren Robert Hurs rapport om hur han under perioder mellan ämbeten som senator och vicepresident, före tiden som president, hanterat hemligstämplade handlingar privat.

Han verkade särskilt arg över Robert Hurs kommentarer om hans avlidne son.

"Han mindes inte, ens inom ett tidsspann av flera år, när hans son Beau dog", skriver Hur i rapporten enligt medier.

— Uppriktigt sagt, när jag fick frågan tänkte jag att det har de fan inte med att göra, sade Biden om sonen som gick bort i hjärncancer 2015.

— Jag behöver inga påminnelser om när han dog.

"Dåligt minne"

Hur tillsattes av Trump som republikansk åklagare i Maryland 2017. Men det var Bidens justitieminister Merrick Garland som bad honom granska hanteringen av hemligstämplade handlingar.

Hur anser att det inte finns grund för åtal som kan leda till fällande dom. Men han ägnar även en del utrymme åt att beskriva, inte så smickrande, sin bild av Bidens förmågor och hur han skulle framstå inför en jury som skulle ta ställning till om han gjort något brottsligt.

“Herr Biden skulle sannolikt framställa sig för juryn som han gjort för oss – en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne", skriver Hur.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas vända upp

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

1 timme sedan
Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

1 timme sedan
Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.