Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sydossetiskt val skuggas av krig

Nyheter | 31/05/2009 13:08

President Eduard Kokoity anklagas för korruption inför valet.

I skuggan av augustikriget i fjol gick invånarna i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien till parlamentsval på söndagen.

En klar seger väntas för de sittande, ryssvänliga makthavarna.

Enligt president Eduard Kokoity var intresset stort och aktivt från de cirka 50 000 invånarna.

– Valdeltagandet var uppe i 47,8 procent vid 12.30-tiden. Valet går lugnt till och väljarna röstar i en absolut demokratisk atmosfär, påstod presidenten för ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kokoitys stödparti Enighet dominerar redan sedan tidigare nästan totalt i det sydossetiska parlamentet och väntas vinna en klar seger. Därtill är alla de andra tre deltagande partierna i princip lojala till ledningen, medan oppositionen i huvudsak hindrats från att ställa upp, av diverse administrativa skäl.

I skymundan finns dock ett växande missnöje med den 44-årige Kokoity, som regerat utbrytarlandet ända sedan december 2001. De styrande anklagas för att själva ha tagit hand om större delen av de miljoner som Ryssland bistått med för återuppbyggnad efter kriget.

– Halva Tschinvali är förstört och ingenting har gjorts. Ryssland skickade pengar men det är upp till regeringen att bygga saker, klagar 70-årige Nadar Sochrebov för nyhetsbyrån AFP.

Skrivet av: