Ryssland stormade ut från Georgienmöte

Georgiens utrikesminister anklagar Ryssland för att utöva utpressning.


Förhandlingarna mellan Ryssland och Georgien bröt samman på måndagen när de ryska och sydossetiska delegationerna tågade ut. Den andra georgiska utbrytarrepubliken, Abchazien, bojkottade mötet redan på förhand.

Mötet i Genve har till syfte att minska spänningarna efter Georgienkriget förra året och arrangeras av FN, EU och Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Medlarna arbetade febrilt för att förhandlingarna skulle återupptas på tisdagen, något som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inte uteslöt. Lavrov sa på måndagen till ryska medier att hans delegation beslutat "ta paus" till på tisdagen.

– De grundläggande villkoren för samtalet hade inte uppfyllts, sa han. Han antogs syfta på en försenad FN-rapport om världsorganisationens verksamhet i Abchazien.

Georgiens biträdande utrikesminister Giga Bokeria reagerade med ilska på det avbrutna mötet och anklagade Ryssland för att utöva utpressning på världssamfundet. USA uttryckte "bestörtning" över uttåget.

Det faktum att uttåget inträffade innan några verkliga diskussioner hade startat signalerar ett samordnat försök att undergräva Genvesamtalet, sade utrikesdepartementets talesman Ian Kelly i Washington.

Mötet var det senaste i en serie samtal som inleddes i höstas för att minska spänningarna i regionen efter kriget i augusti. Då trängde ryska trupper och stridsvagnar in i Georgien för att slå tillbaka en georgisk offensiv mot utbrytarrepubliken Sydossetien. Denna utropade sig senare till självständig stat liksom den andra utbrytarrepubliken Abchazien. De har erkänts av Ryssland, men av de flesta andra länder betraktas de fortfarande som delar av Georgien.

I februari kom Georgien och Ryssland överens om att utforma en mekanism för att förhindra att skärmytslingar kring Sydossetien uppstår, men under de senaste veckorna har spänningarna mellan Moskva och Tbilisi ökat på nytt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.