Tisdag 11 Maj
Stockholm

Ryssland stormade ut från Georgienmöte

Georgiens utrikesminister anklagar Ryssland för att utöva utpressning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förhandlingarna mellan Ryssland och Georgien bröt samman på måndagen när de ryska och sydossetiska delegationerna tågade ut. Den andra georgiska utbrytarrepubliken, Abchazien, bojkottade mötet redan på förhand.

Mötet i Genve har till syfte att minska spänningarna efter Georgienkriget förra året och arrangeras av FN, EU och Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Medlarna arbetade febrilt för att förhandlingarna skulle återupptas på tisdagen, något som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inte uteslöt. Lavrov sa på måndagen till ryska medier att hans delegation beslutat "ta paus" till på tisdagen.

– De grundläggande villkoren för samtalet hade inte uppfyllts, sa han. Han antogs syfta på en försenad FN-rapport om världsorganisationens verksamhet i Abchazien.

Georgiens biträdande utrikesminister Giga Bokeria reagerade med ilska på det avbrutna mötet och anklagade Ryssland för att utöva utpressning på världssamfundet. USA uttryckte "bestörtning" över uttåget.

Det faktum att uttåget inträffade innan några verkliga diskussioner hade startat signalerar ett samordnat försök att undergräva Genvesamtalet, sade utrikesdepartementets talesman Ian Kelly i Washington.

Mötet var det senaste i en serie samtal som inleddes i höstas för att minska spänningarna i regionen efter kriget i augusti. Då trängde ryska trupper och stridsvagnar in i Georgien för att slå tillbaka en georgisk offensiv mot utbrytarrepubliken Sydossetien. Denna utropade sig senare till självständig stat liksom den andra utbrytarrepubliken Abchazien. De har erkänts av Ryssland, men av de flesta andra länder betraktas de fortfarande som delar av Georgien.

I februari kom Georgien och Ryssland överens om att utforma en mekanism för att förhindra att skärmytslingar kring Sydossetien uppstår, men under de senaste veckorna har spänningarna mellan Moskva och Tbilisi ökat på nytt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela