USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden: Putin är ansvarig för Navalnyjs död

USA:s president Joe Biden anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att vara ansvarig för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död. Det som har hänt Navalnyj är ännu ett bevis på Putins brutalitet, säger Biden.


President Biden säger på en presskonferens att "ingen bör låta sig luras, inte i Ryssland, inte hemma, inte någonstans i världen".

— Gör inga misstag, Putin är ansvarig för Navalnyjs död, säger Biden.

Presidenten beskriver Navalnyj som modig, principfast och "fast besluten att bygga ett Ryssland där rättsstatsprincipen gällde för alla".

— Han visste att det var en sak som var värd att kämpa för, och uppenbarligen även att dö för, säger Biden.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade tidigare under fredagen att president Putin är ansvarig för Navalnyjs död. Rysslands utrikesdepartement anklagar USA för att komma med "svepande anklagelser" om vem som bär ansvaret för dödsfallet.

Kristersson: Putin ansvarig

Statsminister Ulf Kristersson lägger ansvaret på den ryska regimen.

"Ryska myndigheter och president Putin personligen bär ansvaret för att Aleksej Navalnyj inte längre är vid liv", skriver Kristersson på X.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kallar nyheterna fruktansvärda.

"Om rapporterna om hans död stämmer innebär det ytterligare ett allvarligt brott begånget av Putins regim. Den hänsynslösa behandlingen av Navalnyj visar återigen varför det är nödvändigt att kämpa mot alla auktoritära regimer", skriver utrikesministern på X.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att president Vladimir Putin måste hållas ansvarig.

— Det är uppenbart att Navalnyj dödades av Putin. Putin bryr sig inte om vem som dör och vill bara beskydda sin egen ställning, säger Zelenskyj, som under fredagen besökte Berlin för att träffa förbundskansler Olaf Scholz.

"Tragedi för ryska folket"

Scholz säger att Navalnyj nu "betalat för sitt mod med sitt liv". EU:s rådsordförande Charles Michel uttrycker sig i liknande ordalag:

"Aleksej Navalnyj slogs för frihet och demokrati. För dessa ideal fick han betala det yttersta priset. EU håller den ryska regimen som ensamt ansvarig för hans tragiska död", skriver han på X.

"Nyheten om den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död är hemsk och en stor tragedi för det ryska folket", skriver Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på X.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
TT
/
/
/
/
EU
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!