En kommunal arbetare plockar undan blommor som har placerats ut i S:t Petersburg för att högtidlighålla minnet av den döde Aleksej Navalnyj. Bilden togs på måndagen.
En kommunal arbetare plockar undan blommor som har placerats ut i S:t Petersburg för att högtidlighålla minnet av den döde Aleksej Navalnyj. Bilden togs på måndagen. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

"Huvudet" på ryska motståndet har kapats

Den mest kända oppositionsledaren i Ryssland är död. De flesta alternativen har tvingats bort från landet – och andra sitter i straffkoloni. Vladimir Putin tycks, åtminstone i dagsläget, ha undanröjt alla hot mot den egna makten.


Fakta: Fängslade regimkritiker

Vladimir Kara-Murza

Oppositionsaktivisten och journalisten var drivande i att få USA att anta den så kallade Magnitskijlagen som ger större möjligheter att rikta sanktioner mot ryska tjänstemän. Han var en nära medarbetare till oppositionsledaren Boris Nemtsov, som sköts till döds i Moskva 2015. Kara-Murza misstänker att han har överlevt två förgiftningsförsök.

Under det storskaliga kriget i Ukraina anklagade han den "diktatoriska regimen i Kreml" för att begå krigsbrott. Han dömdes till 25 år i straffkoloni.

.

Ilja Jasjin

Jasjin var en framträdande regimkritiker i Ryssland sedan massprotesterna mot president Vladimir Putin 2011–2012 och bildade olika oppositionella partirörelser. Han har stöttat Aleksej Navalnyjs arbete, men extremiststämplades och förbjöds att ställa upp i val.

Härom året dömdes han till åtta och ett halvt års fängelse för att ha uttalat sig om kriget i Ukraina och de ryska styrkornas massakrer i Butja.

.

Igor Girkin

Den hårdföre nationalisten, också känd under sitt alias "Strelkov", var tidigare anställd av den ryska säkerhetstjänsten samt ryskt befäl i Ukraina från 2014. Han är dömd för massmord i Nederländerna, för en roll i nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 i juli 2014.

Han tilläts senare kommentera Rysslands storskaliga krigsinsats i Ukraina, men var mer kritisk än andra röster, inte minst mot president Putin, och fick stort inflytande bland patrioter och militärer. Han greps och dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för extremism.

— Ni får inte ge upp, sade Aleksej Navalnyj i en biografisk dokumentärfilm som släpptes förrförra året, där han ombads lämna ett budskap till eftervärlden i det fall han skulle dö.

— Om de bestämmer sig för att döda mig så innebär det att vi är väldigt starka, och vi behöver använda den styrkan.

Men Rysslands oberoende opposition har länge haft svårt att organisera sig och nå ut.

Flera i straffkolonier

Många ledande regimkritiker – som Vladimir Kara-Murza och Ilja Jasjin – sitter i straffkolonier i Ryssland, dömda för att ha uttalat kritik.

Många andra har flytt landet.

— Aleksej Navalnyj var en väldigt smart och karismatisk ledare. Han hade talang för att elda igång människor, för att övertyga dem om behovet av förändring, säger Michail Chodorkovskij till AP, och understryker att hans död är en väldigt svår förlust för den ryska oppositionen.

Den tidigare oljemagnaten Chodorkovskij har själv suttit fängslad i Ryssland. Han bor i London och har länge varit en ledarfigur inom rysk exilopposition. Han har tidigare beklagat att Navalnyjs rörelse FBK inte har velat samarbeta djupare med hans organisation Dossier Center.

Michail Chodorkovskij försöker samla ryskt motstånd i exil. Arkivbild.

Tyst valprotest?

På andra sidan makten i Kreml finns ett patriotiskt läger, med radikala nationalister som har kritiserat framför allt militärledningen. Där trädde det tidigare befälet Igor "Strelkov" Girkin fram, för att sedan också dömas till fängelse.

Inför presidentvalet om en knapp månad debatterar oppositionella, som många gånger tidigare, om det är bäst att bojkotta den riggade processen eller att försöka påverka i någon mån.

Aleksej Navalnyjs läger har förespråkat den senare strategin och uppmanade väljare att stötta krigskritikern Boris Nadezjdins kandidatur till presidentvalet, innan han stoppades.

Efter Navalnyjs död uppmanar oppositionsgrupper väljare att samlas vid vallokalerna vid ett och samma klockslag, samt skriva hans namn på valsedeln, i tyst protest.

Lyfter familjen

Den amerikanske statsvetarprofessorn Francis Fukuyama, som sitter i FBK:s rådgivande styrelse, ser det som att Vladimir Putin har låtit kapa oppositionens "huvud" och att den återstående rörelsen är alltför utspridd.

— Jag tror inte att det finns någon som tillnärmelsevis kan fylla hans (Navalnyjs) skor, säger Fukuyama till Financial Times.

Änkan Julia Navalnaja vill fortsätta makens arbete. Fukuyama nämner även parets 23-åriga dotter Daria som en tänkbar efterträdare.

Aleksej Navalnyj med familj. Dottern Daria till vänster i bild, sonen Zachar i mitten och frun Julia till höger. Arkivbild från september 2019.
TT
/
/
/
Hot
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!