Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spanien fullt av Francosymboler

Nyheter | 01/06/2009 07:21

Nästan 600 symboler från diktatorn Francisco Francos era står kvar.

Nästan 600 symboler från diktatorn Francisco Francos era finns fortfarande kvar på offentliga byggnader i Spanien 34 år efter hand död.

Mer än hälften av de återstående 585 symbolerna från Francoregimen sitter på försvarsdepartementets byggnader eftersom många militära ledare är ovilliga att ta bort dem, skriver den spanska tidningen Publico och hänvisar till en regeringsrapport.

Enligt en lag som kom till under socialistregeringen 2007 är städerna skyldiga att ta bort symboler från Francotiden och döpa om gator som har namn efter Franco eller de generaler som slogs tillsammans med honom i inbördeskriget 1936 till 1939.

Men den tillåter undantag om det finns starka artistiska, historiska eller religiösa skäl.

Regeringsrapporten har ställts samman för att avgöra vilka Francosymboler som ska "tas bort, gömmas eller neutraliseras" och vilka som ska få vara kvar.

Spaniens sista offentliga staty av general Franco togs ner från det centrala torget i staden Santander i norra Spanien i december 2008.

Franco regerade i Spanien från 1939 till sin död 1975.

Skrivet av: