ETA:s "jätte" åtalad för mord

- 21/04/2009, 14:41 -

Jurdan "Jätten" Martitegi Lizaso åtalas i dag i Spanien för mord på en polisman.

Jurdan "Jätten" Martitegi Lizaso, utpekad som den baskiska separatistgruppen ETA:s militäre chef, åtalades på tisdagen i Spanien för mord på en polisman som föll offer för ett bombdåd förra året, uppger myndighetskällor.

"Jätten", som är 28 år och nästan två meter lång, greps i lördags nära Perpignan i sydvästra Frankrike tillsammans med två andra män. Den gångna helgen greps också åtta andra misstänkta ETA-män.

Bombdådet som Martitegi Lizaso och tre andra misstänkta åtalas för utfördes i spanska Baskien den 14 maj förra året. En polisman dödades och fyra andra skadades.

Enligt Spaniens inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba planerade Martitegi Lizaso ett nytt dåd som skulle utföras i samband med att den nya regionregeringen i spanska Baskien snart tillträder.

I regionalvalet den 1 mars blev visserligen nationalistiska EAJ-PNV största parti, men efter en uppgörelse mellan de på riksplanet så bittra rivalerna PSE och PP ska regionen nu i stället styras av de två partierna. Maktskiftet ses som historiskt efter nästan 30 års nationaliststyre.

Skrivet av: