Svenska klimataktivisten Greta Thunberg utanför EU-parlamentet inför en omröstning om EU:s naturrestaureringslag i somras. Arkivbild.
Svenska klimataktivisten Greta Thunberg utanför EU-parlamentet inför en omröstning om EU:s naturrestaureringslag i somras. Arkivbild. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Trots arga bönder – tung klimatlag godkänd i EU

EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn – trots bondeprotester och het debatt om mat och klimat. Viktig seger, anser anhängarna. En hot mot äganderätten, varnar motparten.


Fakta: EU:s naturrestaureringslag

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en "fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologisk mångfald". Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Både bland EU:s medlemsländer och EU-parlamentet fanns stor oenighet om förslaget innan man till sist nådde en uppgörelse efter kompromissförhandlingar i höstas. I grunden handlar det om hur ängar och våtmarker kan återskapas, skogar blandas upp och grönområden skapas i städerna.

I tisdagens avgörande omröstning i EU-parlamentet sade 329 ledamöter ja och 275 nej, medan 24 avstod.

Därmed godkänns den uppgörelse som man nådde i höstas med EU:s ministerråd om lagförslaget som syftar till återställa natur och skydda våtmarker och grönområden.

På ja-sidan stod bland andra de svenska S-ledamöterna.

— Vi var rädda att det skulle bli för mycket EU-regler. Men flexibiliteten kommer att finnas där så att man i varje enskilt land och varje region kan vara med och styra vilken mark det faktiskt handlar om, säger Heléne Fritzon (S) på en pressträff i Strasbourg.

Arga bönder

Godkännandet hängde ändå löst, inte minst efter den senaste tidens argsinta bondeprotester runt om i EU, där många krävt ett stopp för alltför långtgående klimatambitioner.

— Vi måste ta på allvar de frågor som finns bland bönderna och vi underlättar inte genom att kasta ut dem i ovisshet, vilket man gör med den här lagstiftningen, där man inte kan överblicka konsekvenserna vad det här faktiskt innebär för de markägare som brukar sin jord, säger en besviken Jessica Polfjärd (M) efter omröstningen.

— Den här lagen skulle kunna i värsta fall innebära att man från statligt håll måste gå in och planera om skogsbruk och jordbruk där vissa skogsägare kommer att behöva avverka sin skog för att det ska återskapas betesmarker -- utan att svara på vem som ska äga dem och hur de ska drivas, varnar Emma Wiesner (C).

Delade svenskar

Av de svenska ledamöterna röstade S, L, MP och V ja, medan M, KD, SD och C var emot.

Lagen ska nu formellt godkännas även av EU:s ministerråd innan de nya reglerna träder i kraft.

TT
/
/
/
EU
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!