Ghettojudar kan kräva pension

Judar som arbetade åt nazisterna i östeuropeiska ghetton har rätt till pension.


Judar som arbetade åt nazisterna i östeuropeiska ghetton under andra världskriget har nu rätt att få pension enligt ett tyskt domstolsbeslut.

2002 godkände förbundsdagen en lag som gjorde det möjligt för judiska arbetare att yrka pensionsutbetalning. Över 90 procent av de 70 000 ansökningarna avslogs dock därför att personerna inte kunde bevisa att de blev avlönade av nazisterna för sitt arbete.

Många fick också avslag för att de inte kunde bevisa att de varit anställda. De har däremot kompenserats med ett engångsbelopp för tvångsarbete från en fond som den tyska regeringen och näringslivet upprättade gemensamt 2000.

Tyskland har dragit på sig kritik för att inte till fullo ha satt sig in i hur förhållandena var i ghettona i städer som Krakow i Polen, där miljoner judar proppades in före transporten till dödslägren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.