Nazivakten Demjanjuk till Tyskland

- 14/04/2009, 21:33 -

Lägervakten John Demjanjuk har gripits av FBI i sitt hem i Ohio.

FBI grep i dag den misstänkte nazistiske lägervakten John Demjanjuk. Nu blir det raka spåret till domstolen i Tyskland.

Den 89-årige är åtalad för medverkan till mord på 29 000 judiska fångar 1943 i dödslägret Sobibor i det då nazistiskt ockuperade Polen.

Ivan den förskräcklige

Demjanjuk, ursprungligen ukrainare, dömdes i sin frånvaro till döden i Israel 1988. Han var anklagad för att ha varit den sadistiske lägervakt som gick under öknamnet Ivan den förskräcklige i Treblinka-lägret, där 870 000 människor avrättades.

Israels högsta domstol fastslog senare att han "förmodligen" inte var "Ivan den förskräcklige", men han fråntogs ändå sitt amerikanska medborgarskap med motiveringen att han hade hemlighållit att han arbetat i tre andra fångläger när han kom till USA 1951.

Hälsoproblem

Demjanjuk skulle ha deporterats den 5 april men fick då uppskov i sista stund med hänvisning till diverse hälsoproblem. I förra veckan gav amerikanska Migrationsöverdomstolen klartecken till att utvisningen kunde genomföras.

Demjanjuk, som länge arbetade i en bilfabrik, nekar till att ha deltagit i Förintelsen. Han säger att han inkallades till ryska armén 1941, greps av tyskarna året därpå och var krigsfånge fram till 1944.

Han fråntogs sitt amerikanska medborgarskap 1981 i samband med att han utlämnades till Israel. Han återvände till Cleveland 1993 efter att ha rentvåtts från anklagelserna om att ha varit "Ivan den förskräcklige" och återfick medborgarskapet 1998. Det fråntogs honom på nytt 2002, sedan justitiedepartementets nazijägare kommit fram till att han arbetat vid tre naziläger. Sedan 2006 har han lyckats förhala ett utlämnande genom en rad överklaganden.

Tysklands nazibrottsutredare Kurt Schrimm begärde förra året att åtal skulle väckas mot Demjanjuk. Enligt Schrimm finns det bevis för att Demjanjuk arbetat i Sobibor och personligen fört judar till gaskamrarna. I mars begärde åklagarna i München honom utlämnad.

Inslag från MSNBC

Visit msnbc.com for , World News, and News about the Economy

Skrivet av: