Nazivakten Demjanjuk till Tyskland

Lägervakten John Demjanjuk har gripits av FBI i sitt hem i Ohio.


FBI grep i dag den misstänkte nazistiske lägervakten John Demjanjuk. Nu blir det raka spåret till domstolen i Tyskland.

Den 89-årige är åtalad för medverkan till mord på 29 000 judiska fångar 1943 i dödslägret Sobibor i det då nazistiskt ockuperade Polen.

Ivan den förskräcklige

Demjanjuk, ursprungligen ukrainare, dömdes i sin frånvaro till döden i Israel 1988. Han var anklagad för att ha varit den sadistiske lägervakt som gick under öknamnet Ivan den förskräcklige i Treblinka-lägret, där 870 000 människor avrättades.

Israels högsta domstol fastslog senare att han "förmodligen" inte var "Ivan den förskräcklige", men han fråntogs ändå sitt amerikanska medborgarskap med motiveringen att han hade hemlighållit att han arbetat i tre andra fångläger när han kom till USA 1951.

Hälsoproblem

Demjanjuk skulle ha deporterats den 5 april men fick då uppskov i sista stund med hänvisning till diverse hälsoproblem. I förra veckan gav amerikanska Migrationsöverdomstolen klartecken till att utvisningen kunde genomföras.

Demjanjuk, som länge arbetade i en bilfabrik, nekar till att ha deltagit i Förintelsen. Han säger att han inkallades till ryska armén 1941, greps av tyskarna året därpå och var krigsfånge fram till 1944.

Han fråntogs sitt amerikanska medborgarskap 1981 i samband med att han utlämnades till Israel. Han återvände till Cleveland 1993 efter att ha rentvåtts från anklagelserna om att ha varit "Ivan den förskräcklige" och återfick medborgarskapet 1998. Det fråntogs honom på nytt 2002, sedan justitiedepartementets nazijägare kommit fram till att han arbetat vid tre naziläger. Sedan 2006 har han lyckats förhala ett utlämnande genom en rad överklaganden.

Tysklands nazibrottsutredare Kurt Schrimm begärde förra året att åtal skulle väckas mot Demjanjuk. Enligt Schrimm finns det bevis för att Demjanjuk arbetat i Sobibor och personligen fört judar till gaskamrarna. I mars begärde åklagarna i München honom utlämnad.

Inslag från MSNBC

Visit msnbc.com for , World News, and News about the Economy

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.