Torsdag 30 Jun
Stockholm

Misstänkt läkarmördare åtalad

Abortläkaren George Tillers mördare åtalades i går för mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Scott Roeder, den 51-årige man som misstänks ha mördat abortläkaren George Tiller i söndags i Kansas, USA, åtalades formellt för mord och grov misshandel på tisdagen vid en lokal domstol.

Mannen greps timmar efter mordet på läkaren, som var en av få i USA som utförde aborter i sent skede i havandeskapet.

Domstolen vägrade ge den åtalade rätt att släppas mot borgen för det mord som upprört USA och fördömts av bland andra president Barack Obama. Även amerikanska organisationer som är emot abort uttryckte avsky för handlingen.

George Tiller sköts kallblodigt ihjäl vid entrén till kyrkan i Wichita i delstaten Kansas, när han var på väg till söndagens gudstjänst. Flera vittnen till mordet registrerade fordonet som den misstänkte mördaren färdades i. Han kunde gripas tre timmar efter mordet.

Tiller hade tidigare utsatts för flera attentat av amerikanska abortmotståndare. 1993 sköts han i båda armarna utanför sin klinik. 1986 sprängdes kliniken delvis sönder av en bomb på taket. Så sent som i mars friades Tiller från anklagelser om att ha utfört 19 olagliga aborter för sex år sedan.

Direkt efter mordet erbjöd USA:s justitieminister federalt skydd för utsatta personer och kliniker. Samtidigt framkom en mer nyanserad om än mörk bild av den misstänkte mördaren, som sökt sig till extrema högergrupper i ett personligt hat mot samhället och dess myndigheter. Han hade även visat sin avsky för abortläkare som han kallat för "mördare".

En dödsdom är dock inte aktuell om mannen fälls enligt distriktsåklagaren Nola Foulston.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.