Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen: vi beskyddar abortläkare

Nyheter | 01/06/2009 16:09

"Ett motbjudande våldsbrott", säger USA:s justitieminister. Och erbjuder skydd.

– Ett motbjudande våldsbrott, sade USA:s justitieminister Eric Holder efter helgens mord på den kände abortläkaren George Tiller och erbjöd "berörda personer och anläggningar" federalt skydd.

President Barack Obama sade sig vara "chockad och upprörd" över mordet.

George Tiller var en av få läkare i USA som var beredd att utföra sena aborter, och han sköts ihjäl i söndags när han var på väg in i kyrkan i Wichita, Kansas.

Omkring 500 personer med brinnande ljus samlades efteråt på ett torg i Wichita till en minnesstund för läkaren.

– Jag är upprörd över de abortmotståndare som har låtit det gå så långt att någon finner det helt rätt att gå in i en kyrka och skjuta en obeväpnad man, sade Diane Wahto som arbetat som frivillig vid Tillers klinik.

Tiller har i många år varit ett rött skynke för amerikanska abortmotståndare. 1993 sköts han i båda armarna utanför sin klinik. 1986 sprängdes kliniken delvis sönder av en bomb på taket. Så sent som i mars friades Tiller från anklagelser om att ha utfört 19 olagliga aborter för sex år sedan.

Hans klinik är en av blott tre i USA som tar sig an aborter i ett sent skede av havandeskapet. Sådana aborter är tillåtna i Kansas om två oberoende läkare är överens om att modern kan lida kroniska men om hon måste föda.

En 51-årig man greps senare som misstänkt för dådet och för att ha hotat två män inne i kyrkan.

– Vi tror att det här är ett verk av en enda person, men vår utredning fortsätter, sade Wichitas vice polischef Tom Stolz.

För bara några veckor sedan försökte Obama få sidorna i USA:s bittra abortstrid att sluta "demonisera" varandra.

"Hur olika åsikter vi amerikaner än har om svåra ämnen som abort kan de aldrig lösas genom fruktansvärda våldshandlingar", förklarade han efter mordet i ett skriftligt uttalande.

Skrivet av: