Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyval väntar i Moldavien

Nyheter | 03/06/2009 14:00

Parlamentet i Moldavien misslyckades i dag åter att utse ny president.

Det ser ut att bli nyval i det politiskt härjade landet, inklämt mellan ryska stormaktsambitioner och rumänsk nationell nostalgi.

Efter valet i början av april har våldsamma kravaller skakat huvudstaden Chisinau. Sedan dess har politisk kris rått i landet. Oppositionen har vägrat samarbeta med de dominerande kommunisterna.

Kommunistpartiet har ett mandat för lite för att själva kunna rösta igenom vem som ska efterträda avgående presidenten Vladimir Voronin på statschefsposten.

Kommunisterna hade på förhand tippats som klara segrare i parlamentsvalet, men att partiet fick så pass mycket som nästan 50 procent av rösterna var en stor överraskning och ledde omedelbart till anklagelser om valfusk. I kravallerna i Chisinau två dagar senare omkom en person.

Som väntat röstade endast Kommunistpartiets 60 ledamöter när parlamentet i dag försökte utse president, rapporterar nyhetsbyråer.

Minst 61 ja-röster krävdes för att välja president.

– Vi noterar att det nu finns förutsättningar för att upplösa parlamentet, konstaterade avgående presidenten Vladimir Voronin, som tjänstgör som parlamentets talman, efter den misslyckade omröstningen.

Därefter meddelade han enligt Interfax att Zinaida Greceanii - som var kommunisternas presidentkandidat - nu kommer att nomineras på nytt till posten som premiärminister, en tjänst hon haft sedan i mars 2008.

Enligt konstitutionen är Voronin nu tvingad att ge order om att upplösa parlamentet. Nyval måste sedan hållas inom 45 dagar, rapporterar nyhetsbyrån Ria.

Skrivet av: