Nyval väntar i Moldavien

Parlamentet i Moldavien misslyckades i dag åter att utse ny president.


Det ser ut att bli nyval i det politiskt härjade landet, inklämt mellan ryska stormaktsambitioner och rumänsk nationell nostalgi.

Efter valet i början av april har våldsamma kravaller skakat huvudstaden Chisinau. Sedan dess har politisk kris rått i landet. Oppositionen har vägrat samarbeta med de dominerande kommunisterna.

Kommunistpartiet har ett mandat för lite för att själva kunna rösta igenom vem som ska efterträda avgående presidenten Vladimir Voronin på statschefsposten.

Kommunisterna hade på förhand tippats som klara segrare i parlamentsvalet, men att partiet fick så pass mycket som nästan 50 procent av rösterna var en stor överraskning och ledde omedelbart till anklagelser om valfusk. I kravallerna i Chisinau två dagar senare omkom en person.

Som väntat röstade endast Kommunistpartiets 60 ledamöter när parlamentet i dag försökte utse president, rapporterar nyhetsbyråer.

Minst 61 ja-röster krävdes för att välja president.

– Vi noterar att det nu finns förutsättningar för att upplösa parlamentet, konstaterade avgående presidenten Vladimir Voronin, som tjänstgör som parlamentets talman, efter den misslyckade omröstningen.

Därefter meddelade han enligt Interfax att Zinaida Greceanii - som var kommunisternas presidentkandidat - nu kommer att nomineras på nytt till posten som premiärminister, en tjänst hon haft sedan i mars 2008.

Enligt konstitutionen är Voronin nu tvingad att ge order om att upplösa parlamentet. Nyval måste sedan hållas inom 45 dagar, rapporterar nyhetsbyrån Ria.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.