Ukrainska Röda Korsets generalsekreterare Maksym Dotsenko på besök i Sverige.
Ukrainska Röda Korsets generalsekreterare Maksym Dotsenko på besök i Sverige. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.


Drygt två år in har det fullskaliga kriget i Ukraina blivit ett "vardagskrig", enligt Maksym Dotsenko. Han menar att medier "behöver ett Butja" för att rikta uppmärksamheten dit igen.

— Men när vi befriar territorier kommer vi hitta hundra Butja, tyvärr, säger han.

Kriget konstant närvarande

Trots att bomber inte faller på daglig basis över hela landet så är kriget konstant närvarande för alla, vilket gör att den psykiska ohälsan breder ut sig. En tredjedel av Ukrainas befolkning har, enligt Maksym Dotsenko, behov av psykosocial hjälp.

— Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll. Alla påverkas av det och även om man inte tror att man har problem så skulle nog mycket sorg komma upp om man pratar med en professionell.

— Alla uppfattar kriget på samma sätt, det är bara situationen som skiftar beroende på var man befinner sig, säger han.

37 000 saknas

Ukrainas människorättskommissionär Dmytro Lubinets säger att 37 000 ukrainare – både civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022, rapporterar AFP. Men den siffran kan vara ännu högre. Landets president, Volodymyr Zelenskyj sade i februari att 31 000 soldater stupat under de två första åren av det fullskaliga kriget.

— 1,1 miljoner män är mobiliserade och många har förlorat någon de älskar, säger Maksym Dotsenko.

— Alla är involverade på något vis, inte bara psykiskt utan också fysiskt.

Livet sätts på paus

Ett stort problem som Röda Kors-chefen pekar på är att livet sätts på paus.

— Man väntar alltid på att kriget ska ta slut.

— Man kanske vill köpa hund, men tänker att det är bättre att vänta till efter kriget. Allt är på paus, trots att man försöker leva normalt, säger Maksym Dotsenko.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!