Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

IMF-chef utreds för sexmejl

Nyheter | 18/10/2008 10:40

Dominique Strauss-Kahn utreds för ett erotisk förhållande med en kollega.

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn utreds för maktmissbruk med koppling till ett erotiskt förhållande till en underordnad, skriver Wall Street Journal.

En juristbyrå har anlitats av Internationella valutafonden, IMF, för att gå till botten med Strauss-Kahns förhållande till Ungernfödda Piroska Nagy.

Enligt Wall Street Journal inleddes förhållandet i fjol med att IMF-chefen gjorde närmanden mot Nagy, som är gift.

Efterhand mejlade de varandra om ett eventuellt intimt förhållande.

På en konferens i Europa i år, inledde de en sexuell relation. Men Piroska Nagys man, prominente argentinske ekonomen Mario Blejer, kom på dem när han läste hustruns mejl. Då avslutades otrohetsaffären.

I augusti sade Piroska Nagy upp sig. Men skvallret spreds bland anställda på IMF, till sist tillsattes en utredning. Den ska visa om IMF-chefen otillbörligt gynnat eller missgynnat sin älskarinna. Den ska också visa ifall han favoriserat ytterligare en kvinnlig anställd.

Själv säger Dominique Strauss-Kahn i ett uttalande att han inte missbrukat sin position och att han ska samarbeta fullständigt med utredarna. Utredningen mot IMF-chefen kommer 15 månader efter det att Världsbankschefen Paul Wolfowitz tvingades avgå.

Han anklagades också för att ha favoriserat en kvinnlig anställd som han hade ett förhållande med. Sexmejlaffären i IMF tar kraft från organisationens verksamhet, vilket är olyckligt då världen just nu står inför en ekonomisk kris.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: