Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Judar nekas politiska topposter

Nyheter | 08/06/2009 15:02

Bosniens grundlag anmäls för etnisk diskriminering.

Bosniens grundlag förbjuder judar, romer, minoriteter och personer från blandäktenskap att inneha politiska toppositioner.

Nu anmäler Jakob Finci, som är överhuvud för Bosniens judiska befolkning och Bosniens ambassadör i Schweiz, samt Dervo Sejdic, medlem av Bosniens romska råd, Bosnien till Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter.

–Om domstolen instämmer i Fincis och Sejdics anmälan är det ett långtgående steg som kan användas av andra minoriteter som diskrimineras politiskt i andra europeiska stater, säger gruppens juridiska ombud Lucy Claridge till den israeliska tidningen Haaretz.

Det var efter det bosniska inbördeskriget, 1992-95, som Daytonavtalet 1995 slog fast att enbart bosnienserber, bosnienmuslimer och bosnienkroater har rätt att ställa upp som kandidater till presidentposten eller parlamentet. Detta skrevs sedan in i Bosniens grundlag.

–Det är hög tid att ta avstånd från det de etniska mönster som var nödvändiga för att stoppa kriget, säger Finci enligt Haaretz.

Skrivet av: