Rättegången mot Stein Bagger inleds

Den danske storsvindlaren, Stein Bagger, ser inte sig själv som ett offer.


Lyngby norr om Köpenhamn. Det var en lugn och samlad Stein Bagger som klev in i rättsalen på onsdagen. I dag inleddes rättegången mot honom för bedrägerier i miljardklassen.

Med falska leasingkontrakt har han lurat av företag och personer stora summor pengar. Hela tiden har han använt sig av IT Factory som front, där han själv var vd. Bland de lurade finns storbanker som SEB.

Riskerar tolv år

Eftersom Bagger gjort sig skyldig för en kombination av ekonomiska brott yrkar åklagaren på att Bagger ska få tolv års fängelse, vilket är mer än vad strafframen normalt medger.

Den stora frågan under dagens rättegång är varför? Varför behöver en framgångsrik vd, som var med och grundade IT Factory börja göra tunga ekonomiska brott.

"Jag skulle skaffa fram pengar"

Enligt Bagger själv hade han svåra problem.

– Jag hade det mycket svårt. Jag hade stora personliga problem. Jag skulle skaffa fram pengar, säger Bagger enligt Ekstrabladet.

Men mer vill han inte berätta. Samtidigt uppger han också att det fanns en stor press på honom att prestera. Däremot vill han poängtera att han inte är något offer.

– Jag är inget offer, säger han enligt Ekstrabladet.

Bakgrund

Den norskfödde 41-årige Baggers bedrägerier har betecknats som nordiskt svindlarrekord. Bagger har under perioder bott och verkat i Sverige.

Bagger, som grundade IT Factory, utsågs så sent som i november till "årets entreprenör" i Danmark, en utmärkelse som affärstidningen Börsen och den ansedda revisionsfirman Ernest & Young snabbt återtog när det visade sig att det mesta kring företaget var bluff.

SEB sägs ha förlorat runt 70 miljoner svenska kronor. Danske Bank riskerar att förlora 350 miljoner kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!