Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk Baggerkumpan häktad

- 31/03/2009, 12:30 -

Den bedrägerimisstänkte dansknorske affärsmannen Stein Baggers svenske affärskumpan har häktats i sin frånvaro.

Den bedrägerimisstänkte dansknorske affärsmannen Stein Baggers svenske affärskumpan har häktats i sin frånvaro.

Svensken, som själv dömts i svensk domstol för en rad ekonomiska brott, misstänks av den danska ekopolisen för grovt bedrägeri och dokumentförfalskning, skriver danska tidningen Politiken.

Mannen har via advokat medgivit att han försett Bagger - som åtalats för leasingbedrägerier på omkring en miljard kronor - med motsvarande närmare 100 miljoner kronor under perioden september 2007 till juli 2008.

Bagger har vid den fortsatta rättegången mot honom uppgivit att bakgrunden till hans svindlande affärer i företaget IT Factory var att två fransmän utövade utpressning mot honom.

Det var för att betala utpressarna som Bagger fick pengar från svensken.

Svensken har via sin advokat förklarat att han förutom pengatransaktionerna är oskyldig till ekopolisens anklagelser. Men svensken tros ha blivit lovad 20 procent av inkomsterna från Baggers bedrägerier med falska leasingkontrakt. Enligt danska medier ska svensken ha erhållit motsvarande 280 miljoner svenska kronor för hjälpen.

Svensken har inte velat komma till Danmark och polisen där kan inte begära honom utlämnad från Sverige via Interpol eftersom svenskens advokat omedelbart överklagade häktningsbeslutet till danska hovrätten, landsretten. Behandlingen vid landsretten väntas ske så snart som möjligt.

Det är samme svensk som i november ställde bil och kreditkort till förfogande när Bagger flydde först till Dubai och sedan till USA. Flykten slutade dock med att Bagger gick till polisen i Los Angeles som skickade hem honom till Danmark.

Svenskens advokat säger att hans klient anser sig ha varit helt ovetande om Baggers bedrägerier.

Skrivet av: