Southport: Fejkinfo "väldigt effektivt vapen"
Desinformation spreds snabbt. Trots motbevisande fakta från polisen bredde upploppen ut sig över Storbritannien. Myndigheter undersöker om Putins Ryssland eller annan främmande makt kan ha påverkat. Det blir ett väldigt effektivt vapen, säger statsvetaren Mikael Sundström om desinformation i sociala medier.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Bara några timmar efter knivattacken, där en 17-årig pojke dödade tre flickor i Southport, publiceras ett inlägg på X som påstår att den gripnes namn är Ali al-Shakati. Han hävdas vara en asylsökande båtflykting som funnits på underrättelsetjänsten MI6 bevakningslista – men allt är falskt.
Snabbt plockas det upp av Channel 3 Now, en påstådd nyhetssajt som ska ha kopplingar till Ryssland, skriver The Daily Telegraph. Brittiska myndigheter undersöker nu om utländska stater har bidragit till oroligheterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
— Vi har sett bot-aktivitet på nätet. Utländska aktörer kan ha varit inblandade i mycket av det, vilket kan ha förstärkt mängden desinformation vi har sett, säger en talesperson för premiärminister Keir Starmer.
Globalt fenomen
Det är ett globalt fenomen att sociala medier kan användas på det här sättet, förklarar Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap på Lunds universitet, och ger stormningen av Kapitolium i USA som exempel.
— Pressen att lagstifta om sociala medier ökar med varje sådan här konflikt, så man kan ingripa och stänga av de som uppenbart sprider desinformation.
Teknikminister Peter Kyle träffade representanter från Tiktok, Meta, Google och X i måndags och varnade för att användare av sociala medier som sprider felaktig information "inte kommer att ha någonstans att gömma sig", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Starmer har poängterat i ett uttalande att lagen gäller både online och i andra sammanhang.
Snabbare verktyg
Konton på sociala medier, inklusive stora namn som Andrew Tate, fortsätter efter knivdådet att sprida felaktiga uppgifter på olika plattformar trots att polisen går ut med fakta för att motbevisa de rykten som sprids. Högerextrema profiler uppmanar till upplopp och “motstånd”.
— Det som har hänt är inget nytt men det är mer och markerat högerpolitiskt, långt ut på högerkanten, säger Sundström.
Storbritannien är ett land som inte är helt ovant vid upplopp av olika slag, men med de här nya verktygen går händelseförloppet snabbare. Med falsk information kan man dessutom trumma upp en obefogad vrede, förklarar han.
— Det här blir en påminnelse om att sociala medier, som man inledningsvis trodde skulle bli demokratins räddning, i stor utsträckning också innebär demokratiska och faktiska hot.