Stoltenberg synad av säkerhetstjänst

Norges statsminister kan ha varit utsatt för olaglig övervakning.


Statsminister Jens Stoltenberg kan ha varit utsatt för olaglig övervakning av norska försvarets säkerhetstjänst. Nu utreder kriminalpolisen misstankarna mot säkerhetstjänsten.

Försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Arbeiderpartiet) har kontaktat kriminalpolisen om misstankarna, uppger norska TV 2. Datorer hos säkerhetstjänsten (Fost) granskades under onsdagen av kriminalutredare.

Riksåklagaren Petter Mandt är också inkopplad och bekräftar att det pågår en granskning.

Försvaret ska dock för egen del redan ha beslutat dra slutsatsen att säkerhetstjänsten inte har brutit mot något. Kriminalpolisens utreder "för säkerhets skull", är försvarsmaktens linje.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men poängen är att vi har gett polisen uppdraget att undersöka saken, säger försvarsstabschefen Jan Eirik Finseth.

Statssekreteraren i försvarsdepartementet Torbjörn Giæver uppger att det är departementet som gjort polisanmälan.

– Det är viktigt att polisen får göra detta arbete.

Fost har enligt TV 2 cirka 100 anställda. Säkerhetstjänsten har inte ett fast regelverk för organisationen, något som också har kritiserats av stortingets kontrollorgan.

Datasäkerhetsavdelningen hos Fost har enligt Finseth uppmärksammats på att övervakning av datatrafik har skett på militära sambandslinjer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!