Norska försvaret förnekar brott

Ledningen villig att gå långt för att rentvå Fost.


Norska försvaret förnekar att dess underrättelsetjänst Fost öppnat e-post hos kungafamiljen eller hos personal på slottet i Oslo.

Försvaret säger också att det inte skickat något beklagande brev om någon sådan händelse, skriver Aftenposten.

Frågan om eventuell granskning av e-posten är skäl till att polisen utreder misstankar mot Fost om olaglig övervakning hos inte bara hovet utan även regeringskansliet och statsminister Jens Stoltenberg.

Försvarsledningen kallar historien en storm i ett vattenglas och säger att den är beredd att gå långt för att rentvå Fost. Försvaret uppger att anklagelserna utlösts av att Fost funnit omfattande fildelning från en ip-adress på ett departement och rapporterat om detta till den berörda departementet.

Men ingen hos underrättelsetjänsten har insyn i enskilda individers e-post, utan kan bara följa datatrafiken till servrar, heter det.

Personer på departementet där fildelningen uppges ha skett ska enligt försvaret ha blivit oroliga när rapporten om fildelningen lämnades vidare.

Häromdagen uppgav regeringskällor enligt norsk radio att underrättelsetjänsten ertappat en medarbetare på justitiedepartementet med porrsurfning.

Misstankarna om olaglig underrättelsetjänst utreds av kriminalpolisen i Oslo. Polisen har därför gjort husrannsakningar hos Fost.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!