Norska regeringen övervakades

Norska säkerhetstjänsten har övervakat regeringens internettrafik.


Norska säkerhetstjänsten har övervakat regeringens internettrafik, enligt Dagbladet. Men fortfarande har ingen besvarat frågan varför övervakningen, som på onsdagskvällen avslöjades av norska TV 2, ska ha genomförts.

Enligt Aftenposten har försvarets säkerhetstjänst (Fost) kontrollerat internetsidor som regeringen och flera tusen anställda på regeringskansliet och departementen varit inne på. Även e-posten ska ha övervakats.

– E-post och internettrafik från regeringskansliet alla departement använder försvarets nätverk, eftersom det anses vara det säkraste i landet. Vi fruktar att både anställda på försvarets säkerhetstjänst och civilanställda kan ha sysslat med övervakning av den här trafiken, säger en central regeringskälla till Dagbladet.

Brott mot egna regler

Eftersom övervakningen strider mot säkerhetstjänstens egna regler har försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen bett kriminalpolisen att utreda misstankarna om olovlig övervakning. På onsdagen undersöktes säkerhetstjänstens datorer av kriminalutredare.

– Vi har skälig grund för våra misstankar, det vill säga vi tror att det är mer än 50 procent troligt att det skett något kriminellt, säger riksåklagaren Petter Mandt till Dagbladet.

Stoltenberg övervakad

Statsminister Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) - en av dem som misstänks ha övervakats - säger till Verdens Gang att försvarsministern informerade honom om misstankarna för ungefär en vecka sedan. Till norska radion säger statsministern att det är "viktigt att utreda om något brottsligt skett".

– Om detta stämmer står vi inför en enorm skandal, säger Björn Jacobsen, försvarspolitisk talesman i regeringspartnern Sosialistisk Venstreparti, till Verdens Gang.

Han får medhåll av Arbeiderpartiets Signe Öye.

– Detta är mycket allvarligt. Vi måste göra allt för att få klarhet i vad som egentligen har hänt, och det måste ske väldigt snabbt, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

Lars Sponheim, ledare för det liberala oppositionspartiet Venstre, är oroad över vad det är för kultur som råder inom säkerhetstjänsten.

– Om detta är sant har vi ett försvar som lever i en extrem subkultur vid sidan av demokratin, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!