14-åring överlevde meteorit - eller?

Gerrit Blank träffades av en meteorit - och överlevde. Detta hävdar den nu världsberömde tyske 14-åringen.


Gerrit Blank träffades av en meteorit - och överlevde. Åtminstone hävdar den tyske 14-åringen det, och har på en vecka blivit världsberömd på kuppen. Men hans berättelse bemöts också av tvivel.

På foton i tyska medier visar Blank upp ett brännsår på handen och en svart sten, inte större än en ärta. Han berättar om ett vitt ljus när han var på väg till skolan i Essen förra fredagen.

Efter det vita ljuset kände jag något på handen. Jag tänkte att meteoriten snuddat mig. Men kanske var det bara hettan, citeras han på nyhetssajten Der Westen.

Berättelsen får uppmärksamhet världen över. "Jag träffades av meteorit i 50 000 kilometer i timmen - och överlevde", är till exempel brittiska Daily Mirrors rubrik.

"Tonåring knockad - av en meteorit?" utropar amerikanska MSNBC, som alltså ställer sig frågande till historien.

–Det är totalt nonsens, säger Darryl Pitt, intendent vid samlarinstitutionen The Macovich Collection of Meteorites, till MSNBC.

–Det är teoretiskt omöjligt.

Hursomhelst är det ovanligt att rymdstenar slår ner ens i närheten av människor.

Ett nedslag i Västerbotten i maj 1900 kan vara det enda belagda fallet där en meteorit varit direkt skyldig till en människas död. Och då träffades 55-årige Ludvig Lundberg inte ens - han slogs omkull av tryckvågen, och avled senare av sina skador.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.