EU: 60 Guantanamofångar välkomna

EU:s medlemsstater är redo att ta emot fångar från Guantanamo.


EU:s medlemsstater är redo att ta emot fångar som friges från USA:s läger vid Guantanamoviken på Kuba, meddelade unionen på måndagen. Sju länder har hittills uttryckt intresse.

I ett gemensamt uttalande från USA och EU meddelades det att EU sluter upp bakom USA:s beslut att stänga basen och arbeta fram ett ramverk för samarbete för mottagande av frisläppta fångar i medlemsstaterna.

USA är villigt att dela med sig av information om de berörda fångarna och att från fall till fall utvärdera eventuellt ekonomiskt bistånd till mottagarlandet.

"Genom att stödja USA:s beslutsamhet att stänga Guantanamo hoppas EU bidra till att förändra USA:s politik och hjälpa USA att vända blad", löd det gemensamma uttalandet.

Fånglägret på Guantanamo öppnade under USA:s tidigare president George W Bushs tid och har kritiserats för att hålla fångar utan rättegång i många år.

Nuvarande presidenten Barack Obama har beordrat att lägret, med för närvarande 229 fångar, ska stängas senast i januari nästa år. Runt 60 av fångarna skulle kunna tas emot av EU, något som inte alla varit positiva till eftersom den fria rörligheten inom EU betyder att de tidigare fångarna fritt kan byta land.

Enligt nyhetsbyrån AFP har hittills Belgien, Storbritannien, Frankrike, Irland, Italien, Portugal och Spanien visat intresse av att ställa upp. USA har inte förbundit sig att ta emot någon av fångarna, bara att hitta någonstans för dem att ta vägen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!