Familjer kräver att Guantánamo fredas

- 21/07/2009, 14:08 -

Släktingar till offer från 11 septemberattackerna uppmanar Obama att inte stänga militärbasen på Kuba.

GUANTÁNAMO BAY. USA:s president Barack Obama pressas till att inte stänga den ifrågasatta militärbasen vid Guantánamo Bay.

Hjärtekrossade släktingar till personer som dog under 11 septemberattackerna under 2001 kräver att militärbasen på Kuba samt militärdomstolarna ska finnas kvar som en hörnsten i den amerikanska säkerhetspolitiken.

Judith Reiss, som kallar sig för "Mama for Obama", deltog i förra veckan i förhandlingar i militärdomstol när fallet om hennes son Joshua skulle avhandlas. Han dog under 11 septemberattackerna och hon plågas än i dag av minnena.

– Rättvisan rör sig sakta, väldigt sakta, framåt. Jag hoppas jag är vid liv när det här fallet är avslutat, säger fembarnsmamman Reiss till The Miami Herald.

Hon är en av dem som uppmanar Obama att inte stänga militärbasen och domstolarna. Släktingar till offren från attackerna mot World Trade Center i New York sluter upp i en kampanj för att stoppa presidentens planer. Obama har på den politiska arenan nämligen beskrivit Guantánamobasen som ett antiamerikansk verktyg för att rekrytera personer till al-Qaida.

Obama är även kritisk till militärdomstolarna som han menar har skadat USA:s varumärke som starkast på mänskliga rättigheter.

Obamas nya Guantánamopolicy:

Skrivet av: