Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU gör upp om Guantánamofångar

Nyheter | 04/06/2009 16:44

Guantánamofångar som tas emot av ett EU-land kan räkna med reserestriktioner.

Guantanamofångar som tas emot av ett EU-land kan få räkna med reserestriktioner.

EU:s justitie- och migrationsministrar beslutade på ett möte i Luxemburg att ge varandra utförlig information om de fångar de är beredda att ta emot när USA stänger Guantánomolägret.

Det är visserligen upp till varje EU-land att självt bestämma om någon fånge ska få uppehållstillstånd. Men vissa EU-länder oroas av att de tidigare fångarna får röra sig fritt mellan de 25 EU-länder som ingår i Schengenområdet, där inga gränskontroller görs.

Nu har ministrarna beslutat att medlemsländerna ska kunna införa tillfälliga åtgärder, till exempel begränsningar i hur en person får resa.

Tysklands inrikesminister Wolfgang Schäuble sade till reportrar att man måste vara helt säker på att de släppta fångarna inte innebär någon risk.

– Om de inte innebär någon risk måste vi klargöra varför de inte kan stanna kvar i USA. Om amerikanerna inte vill ha dem, måste de förklara för européerna varför andra regler gäller för Europa, sade han.

Runt 245 fångar finns i Guantánamolägret. President Barack Obama har sagt att han vill stänga lägret 2010 och att USA kan behöva hjälp med att placera runt 60 av de tidigare fångarna.

Skrivet av: