EU gör upp om Guantánamofångar

Guantánamofångar som tas emot av ett EU-land kan räkna med reserestriktioner.


Guantanamofångar som tas emot av ett EU-land kan få räkna med reserestriktioner.

EU:s justitie- och migrationsministrar beslutade på ett möte i Luxemburg att ge varandra utförlig information om de fångar de är beredda att ta emot när USA stänger Guantánomolägret.

Det är visserligen upp till varje EU-land att självt bestämma om någon fånge ska få uppehållstillstånd. Men vissa EU-länder oroas av att de tidigare fångarna får röra sig fritt mellan de 25 EU-länder som ingår i Schengenområdet, där inga gränskontroller görs.

Nu har ministrarna beslutat att medlemsländerna ska kunna införa tillfälliga åtgärder, till exempel begränsningar i hur en person får resa.

Tysklands inrikesminister Wolfgang Schäuble sade till reportrar att man måste vara helt säker på att de släppta fångarna inte innebär någon risk.

– Om de inte innebär någon risk måste vi klargöra varför de inte kan stanna kvar i USA. Om amerikanerna inte vill ha dem, måste de förklara för européerna varför andra regler gäller för Europa, sade han.

Runt 245 fångar finns i Guantánamolägret. President Barack Obama har sagt att han vill stänga lägret 2010 och att USA kan behöva hjälp med att placera runt 60 av de tidigare fångarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!