Guantanamofånge inför civil domstol

USA ska för första gången åtala en terrormisstänkt från Guantanamo.


USA ska för första gången åtala en terrormisstänkt från Guantanamolägret i en civil amerikansk domstol. En man misstänkt för ambassadbombningen i Tanzania 1998 ska ställas inför en domstol i New York.

På torsdagen kommer regeringen att tillkännage att en al-Qaidamedlem misstänkt för inblandning i bombdådet mot USA:s ambassad i Tanzania ska få sitt fall prövat i en domstol i New York, säger en icke namngiven regeringskälla.

Den tanzaniske medborgaren Ahmed Khalfan Ghailani anklagas för att ha hjälpt attentatsmännen med materiel och tjänster vid attentatet i Tanzania, där elva människor dödades. Nästan samtidigt utsattes den amerikanska ambassaden i Kenya för ett sprängdåd som krävde 213 människors liv.

Ghailani greps i Pakistan och var en av 14 särskilt viktiga fångar som 2006 fördes över till Guantanamolägret från hemliga CIA-fängelser utomlands. Vid en utfrågning 2007 erkände Ghailani att han levererat sprängmedel och en mobiltelefon som användes vid sprängdådet, men bad om ursäkt och sade att han inte visste att de skulle användas vid ambassadattacken.

Bakslag för Obama

Den amerikanska regeringen brottas med frågan vad som ska ske med de 240 Guantanamofångarna när lägret enligt planerna stängs i början av nästa år. President Barack Obama drabbades av ett politiskt bakslag på onsdagen, när senaten röstade ned förslaget om extrapengar för att stänga lägret.

Med stor majoritet - 90 röster emot och 6 för - visade den av demokraterna styrda senaten sitt missnöje med förslaget att ställa misstänkta terrorister inför rätta på amerikansk mark. Dagen innan vägrade hans partikamrater i kongressens representanthus att skjuta till de 80 miljoner dollar han begärt för ändamålet.

– Pengarna har begärts för tidigt, eftersom presidenten ännu inte lagt fram en tydlig strategi för hur fångarnas framtid ska avgöras, sade demokratiska senatorn Dianne Feinstein som är ordförande i senatens underrättelseutskott.

Besked väntas

Obamas problem är att många politiker, både republikaner och demokrater, är starkt kritiska till att lagföra de 240 Guantanamofångarna i USA. Tanken att frisläppta muslimska extremister skulle vandra runt på gatorna i USA väcker motvilja hos många. En del är också kritiska till utsikten att fångarna från Guantanamo skulle åtalas och placeras i fängelser på amerikansk mark.

Vita husets talesman Robert Gibbs sade dock att besluten i kongressen inte nödvändigtvis betyder att stängningen av lägret på Kuba måste senareläggas. Han hänvisade till att kongressmedlemmar lovat att samarbeta med Vita huset, och att de bara först vill se en plan för hur frågan om fångarnas öde ska hanteras innan de delar ut pengar.

Han sa att Barack Obama ska avslöja viktiga delar av sina planer för nedmonteringen av lägret i ett tal på torsdagen. Obama har lovat att det ska stängas senast i januari nästa år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.