Till Guantánamo som 12-åring?

Mohammed Jawad kan ha varit blott tolv när han skickades till terrorlägret.


Afghanen Mohammed Jawad kan ha varit så ung som tolv år när han skickades till USA:s terroristfängelse på Guantánamo-basen, uppger en afghansk människorättsorganisation.

Jawad greps i samband med en granatattack i Kabul, då två amerikanska soldater och deras inhemske tolk skadades, och skickades till basen på Kuba i början av 2003. I officiella handlingar sades han då vara 16 eller 17 år gammal. Själv har han, som många andra afghaner ur enkla förhållanden, inte kunnat ge några säkra besked om när han är född. Organisationen AIHCR tror sig dock kunna koppla hans födsel till en strid i Khost 1991.

– Vi frågade hans mor vilka stora händelser som inträffat nära hans födsel och hon sade att han föddes omkring sex månader efter det att hans far dog. Vi försökte forska mer i när hans far dog, och det gjorde han i striden i Khost, berättade Nader Nadery från AIHCR på tisdagen.

Organisationen har vänt sig till Afghanistans högsta domstol för att tvinga president Hamid Karzai att försöka få Jawad frisläppt.

– Det handlar om ett barn från Afghanistan som på fel sätt fördes från det här landet och han måste få återvända. Han torterades och utsattes för övergrepp under sju år, sade major Eric Montalvo, som USA:s försvarsdepartement utsett till Jawads advokat, på en presskonferens i Kabul.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.