Sudans arméchef och ledare Abdel Fattah al-Burhan förkastar FN-krav.
Sudans arméchef och ledare Abdel Fattah al-Burhan förkastar FN-krav. - Foto: Florence Lo/Pool via AP/TT

Sudan nobbar FN-krav på flyktingskydd

Sudans regim förkastar ett FN-krav om en "oberoende och opartisk" styrka som ska skydda miljoner utsatta invånare. WHO-chefen säger att fler än 20 000 människor har dödats i inbördeskriget som pågått i 16 månader.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: krisen i Sudan

Armén och RSF (Rapid support forces) var från början på samma sida. RSF har sitt ursprung i janjawid-milisen, som på regeringens uppdrag hade en brutal roll i Darfurkriget i västra Sudan på 00-talet.

Det nya kriget utbröt sedan ledarna för armén, general Abdel Fattah al-Burhans och RSF:s ledare Mohamed Hamdan Dagalo blivit osams och inledde strider den 15 april i fjol.

Två miljoner civila har flytt från Sudan, och ytterligare åtta miljoner är på flykt inom landet.

Källor: FN, AP och AFP

FN:s utredare anser att en styrkan omedelbart måste inrättas i Sudan, där två miljoner civila har flytt landet, och ytterligare åtta miljoner är internflyktingar – och där civilbefolkningen är svårt utsatt.

Svaret från Khartum var kort – och anklagande:

"Sudans regering avslår i helhet rekommendationerna från FN:s delegation".

Lyder under al-Burhan

Utrikesdepartementet, som lyder under general Abdel Fattah al-Burhans falang i inbördeskriget, anklagade FN:s delegation i Sudan för att vara "politisk och illegal".

Generalen är i strid om makten med den tidigare kompanjonen Mohamed Hamdan Dagalo – som leder den paramilitära styrkan Rapid support forces (RSF).

FN:s utredning visade på svåra brott mot mänskliga rättigheter, och tecken på rena krigsbrott:

"De stridande attackerar också civila med våldtäkter och annat sexuellt våld, godtyckliga gripanden samt tortyr", hette det i rapporten från FN i Genève i fredags.

Ännu fler döda

Omfattningen på inbördeskriget – och antalet civila som dödats – är svåra att bedöma då strider och attacker sker i områden som Darfurregionen där den internationella närvaron är tämligen liten.

Världshälso­organisa­tio­nens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på en presskonferens i staden Port Sudan på söndagen att minst 20 000 människor dödats. Han lade till att beräkningar är svåra att göra, och att dödssiffran kan vara mycket högre.

Krigsläget förvärras av att Sudan har drabbats av svåra översvämningar efter ovanligt omfattande regnoväder.

TT
stats