Kvinna – Israels nya ledare

Tzipi Livni – Israels utrikesminister – kan bli ny premiärminister.


Som Nyheter24 rapporterade tidigare på kvällen fanns en god chans att Tzipi Livni skulle vinna valet av ny ledare för regeringspartiet Kadima – ett centerparti. I och med segern – som hon vann med bred marginal – blir hon förmodligen också Israels nya premiärminister. Det är i så fall andra gången Israel får en kvinnlig premiärminister - förra gången var det Golda Meir. Hon var också utrikesminister innan hon blev premiärminister.

Premiärminister Ehud Olmert – som avgår till följd av korruptionsanklagelserna mot honom från hans tid som Jerusalems borgmästare – ringde för att gratulera henne till segern och för att ge henne sitt fulla stöd.

Valdeltagandet uppges ha varit väldigt lågt. Men av de som röstade fick Tzipi Livni 47.2 procent av rösterna, enligt Israels tevekanal 1.

- Olmert måste avgå omedelbart, för hans eget bästa och för nationens bästa, sa en källa som står Livni nära till Jerusalem Post.

Det är nu viktigt att Tzipi Livni så snart som möjligt får bilda en ny regeringskoalition. Något som av tradition inte brukar tillhöra de lättaste uppgifterna i israelisk politik. Både arbetarpartiet och shas – det ultraortodoxa partiet – gick officiellt ut och sa att de tror att det blir svårt för Livni att bilda regering.

Troligtvis blir det därför nyval i Israel.

Skrivet av:

Senaste nytt

Riksrevisionen: "Avveckla Allmänna arvsfonden"

Fortsatta problem på Skatteverkets hemsida

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Oväntat stort vinstlyft för Scania-ägaren

Lastbilstillverkaren Scanias ägare Traton redovisar ett justerat rörelseresultat på 4,03 miljarder euro för 2023. Det kan jämföras med 2,07 miljarder euro under 2022. Vinstlyftet var större än väntat. Analytiker hade räknat med en vinst på 3,89 miljarder i fjol.

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Polisens utredning efter en skottlossning i en galleria i stadsdelen Hageby Norrköping har fortsatt hela natten. Mannen som hittades skadad i gallerian är i 25-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Östergötland. Hans tillstånd beskrivs som stabilt och skadorna ska inte vara livshotande.

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.