Måndag 26 Sep
Stockholm

Ett steg närmare fred?

Livni tror på en tvåstatslösning i Israel-Palestina konflikten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I natt blev Israels utrikesminister Tzipi Livni ordförande i Israels regeringsparti Kadima. Efter att den numera impopuläre Ehud Olmert avgår kommer hon att ta över premiärministerposten. Livni kommer därmed att bli den första kvinnliga premiärministern i Israel på nästan 40 år, uppger Sveriges Radio.

Trots att opinionsundersökningar pekat på att Livni skulle ligga nära 20 procent över huvudrivalen, transportminister Shaul Mozaf, blev det en knapp seger för henne. Livni fick 43,1 procent av rösterna och Mofaz fick 42 procent. Minst 40 procent av rösterna krävdes för att valet skulle godkännas. I dag börjar Livni sitt nya jobb.

-Jag börjar med att träffa representanter för andra partier i parlamentet för att bilda en ny koalition så snart som möjligt mot bakgrund av de allvarliga hot som möter Israel, sade Livni erfar SVT Text.

Livni har 42 dagar på sig att bilda regering. Om hon misslyckas blir det nyval i Israel i början på nästa år. Enligt opinionsmätningarna skulle nyval leda till seger för högerledaren Benjamin Netanyahu.

Livnis föräldrar var ultranationalister och medlemmar i en judisk terroriststämplad gerillaarmé. Men trots sin bakgrund tillhör Livni de israeliska politiker som tror på en tvåstatslösning i Israel/Palestina-konflikten. Enligt Livni är detta enda sättet att bevara Israel som judisk och demokratisk stat, uppger Sveriges Radio Ekot.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.