Stockholm

Bildt skickar odiplomatiskt grattis

Utrikesminister Carl Bild skickade i morse ett grattis till Tzipi Livni.


Läs mer

Än så länge är inte Tzipi Livni premiärminister. Som Nyheter24 tidigare rapporterat måste hon först erövra en majoritet i det israeliska parlamentet Knesset. Och två partier, Labour och ultrareligiösa Shas har redan antytt att de kan sätta krokben för henne.

Men Carl Bildt går händelserna i förväg. I strid mot diplomatisk etikett skickade han en gratulationshälsning till sin utrikesministerkollega redan innan hon klarat av resan till den absoluta toppen.

- Lite odiplomatiskt, skriver Bildt på sin blogg.

I går vann Livni det interna valet i Kadimapartiet om vem som skall efterträda Ehud Olmert som partiets kandidat till premiärminister i Israel.

- Med tydliga ståndpunkter, men också ett tydligt engagemang, representerar hon en möjlighet till fred i regionen, fortsätter Bildt.

Carl Bildt har träffat Tzipi Livni ett flertal gånger och han uppskattar hennes engagemang för fredsprocessen:

- Vi har haft åtskilliga samtal under de senaste åren, och jag har stor respekt för hennes ärliga vilja att äntligen överbrygga de motsättningar som förhindrat fred mellan Israel och palestinierna under de senaste sex decennierna.

Men Carl Bildt understryker att det inte blir lätt.

- Först måste en ny regering bildas i Israel. Och därefter krävs sannolikt också ett mer enat uppträdande från palestinsk sida. Men det finns hopp, säger utrikesminister Carl Bildt.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.