24 nedladdade låtar gav 16 miljoner i böter

- 19/06/2009, 09:19 -

"Vi uppskattar att juryn tar det lika seriöst som vi gör."

En kvinna i USA fick sitt livs chock när hon dömdes till över 16 miljoner kronor i böter efter att ha laddat ner 24 MP3-låtar från Kazaa.

Den 32-åriga kvinnan, Jammie Thomas-Rasset, laddade ner låtar till ett värde av mindre än 24 dollar, men rätten ansåg att hon måste betala skadestånd på 80 000 dollar per låt, nästan 650 000 kronor per låt. Cara Duckworth, taleskvinna för Recording Industry Association of America, säger sig vara nöjd.

– Vi uppskattar juryns arbete och tackar för att de tar sådana överträdelser lika allvarligt som vi gör, säger Duckworth enligt CNN.

Jammie Thomas-Rasset, som laddade ner storheter som No Doubt, Linkin Park, Gloria Estefan och Sheryl Crow, sa omgående att hon skulle överklaga.

– Det är otroligt löjligt alltihopa. Det finns inte en chans att de kommer att få några som helst pengar, sa hon efter rättegången.

–Jag är en fyrabarnsmamma utan stora inkomster. Jag kommer inte gå omkring och oroa mig.

Fallet Thomas-Rasset är välkänt i USA. Det här är andra gången hon döms i en och samma rättegång. Men första rättegången annulerades på grund av strul med juryn. Den gången dömdes hon till endast 220 000 dollar, runt 1,7 miljoner kronor.

Enligt Capitol Records, som länge drivit fallet, har hon inte bara laddat ner upphovsrättsskyddad musik, utan också gjort MP3-låtarna tillgängliga för andra. Det var en linje som också juryn valde att tro på.

Enligt flera vittnen i rättssalen var jurymedlemmarna upprörda över att Thomas-Rasset nekat till brott och valde därför att straffa henne hårdare än vad många hade räknat med. Men Thomas-Rasset ska enligt vittnen bara ha skrattat och sagt: "lycka till i framtiden".

Skrivet av: