Kevin Rudd pressas till avgång

Färske premiärministern Kevin Rudd och oppositionens Malcolm Turnbull kräver varandras avgång.


Det politiska bråket i Australien kring ett mejl har utvecklats till en duell mellan premiärminister Kevin Rudd och oppositonsledaren Malcolm Turnbull.

Båda kräver den andres avgång.

Krisen ses som den värsta hittills för den australiske premiärministern Rudd och hans vänster-mittenregering - som kom till makten för 18 månader sedan - och Rudd slåss nu för sin politiska överlevnad.

Lånad bil

Grälet, som började för ett par veckor sedan, gäller anklagelser om vänskapskorruption och maktmissbruk. Premiärminister Rudd ska ha fått låna en bil av en lokal bilhandlare som också är granne och vän med Rudd. I gengäld ska den australiske premiärministern ha försökt hjälpa bilhandlaren att arrangera finansiering av verksamheten.

Den springande punkten är ett e-postmeddelande som dagstidningen Daily Telegraph har publicerat. Meddelandet ska ha kommit från premiärministerns kontor: "premiärministern undrar om den finansiella hjälpen för bilhandlare skulle kunna hjälpa en försäljare i Queensland .. ." i ett brev ställt till en tjänsteman på finansdepartementet. "Kan du kolla upp det så fort som möjligt" fortsätter e-postmeddelandet.

Polisanmält fallet

Oppositionsledaren Malcolm Turnbull har krävt premiärministerns avgång, och att han ljugit om sina förehavanden i parlamentet. Även finansministern Wayne Swan anklagas för att ha deltagit i affären. Men Rudd svarar nu med full kraft. Han säger att e-postmeddelandet är förfalskat och kräver att oppositionsledaren lämnar sin post.

"Om Turnbull inte kan visa upp denna e-post, och visa att den är äkta, när parlamentet åter samlas det närmaste dygnet - då har han inget annat val än att be om ursäkt inför parlamentet samt lämna in sin avskedsansökan." sa han på söndagen.

Premiärminister Rudd har också polisanmält ärendet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.