Afghanfångar vittnar om övergrepp

De misshandlades, berövades sömn och hotades med hundar.


Sedan släpptes de utan åtal eller rättegång. Tidigare fångar på USA:s militärbas Bagram i Afghanistan vittnar om omfattande övergrepp.

Den brittiska mediekoncernen BBC har under två månader intervjuat 27 individer som anklagats för samröre med talibaner eller al-Qaida och som skakat galler på Bagrambasen under åren 2002-2008.

Samtliga har utfrågats individuellt och har fått svara på samma frågor.

Bara två av fångarna säger att behandlades väl, resten beskriver en mängd olika övergrepp. Vissa tortyrliknande förhörsmetoder återkommer i flera vittnesmål: extrem hetta och kyla, att tvingas stå i smärtsamma kroppsställningar, olidligt höga ljud, att tvingas klä av sig naken, och hot med vapen.

– De gör saker man inte skulle utsätta djur för, säger en exfånge till BBC.

BBC har visat upp sina intervjusvar för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. En talesman hävdar att alla fångar på Bagrambasen behandlas humant.

– Det finns väldokumenterade fall där denna policy inte har följts, och personalen har i dessa fall fått svara för sina handlingar, säger översten Mark Wright.

Tusentals fångar har suttit på Bagrambasen de senaste åtta åren, och ett nytt häkte byggs nu på området. En del fångar har förts från andra länder till Bagram, som av människorättsgrupper kallats "ett juridiskt svart hål".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.