Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige bidrar till tortyr"

Nyheter | 27/08/2009 09:12

Skarp kritik mot Sverige efter överlämning av fånge i Afghanistan.

Sverige bidrar till tortyr i Afghanistan. Det menar Amnesty, som nu riktar skarp kritik mot regeringen efter att svenska soldater överlämnat sin första fånge.

– Det finns ett absolut förbud mot tortyr och därmed också ett förbud att överlämna personer till ett land där man riskerar tortyr och det är alldeles uppenbart att fångar riskerar tortyr om de överlämnas till de afghanska myndigheterna, säger Lise Bergh, generalsekreterare vid svenska Amnesty till Ekot.

Amnesty har i flera år kritiserat situationen för fångar i Afghanistan. I rapporter konstateras det att det ofta sker överlämnanden från Isaf-länder, exempelvis Sverige, till afghanska myndigheter där det är mycket vanligt med tortyr.

– Varje stat bestämmer över sina egna handlingar så det är självklart att Sverige bestämmer över sina styrkor och vad de gör. Det är klart att de ska följa internationell rätt och därmed inte lämna över fångar, tillägger Bergh för Ekot.

Skrivet av: